Την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων ώστε να βγει η χώρα από την κρίση τονίζει σε ανοιχτή του επιστολή προς τους Έλληνες πολίτες και τους ψηφοφόρους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος, κανένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του και να διαχειριστεί την κρίση, ενώ τονίζει παράλληλα ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων πέρασε «και πολιτικά και αριθμητικά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «στις 18 Ιουνίου δεν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση» και επομένως θα αναζητηθούν συνεργασίες. Τονίζει επίσης ότι «μόνο ένα εκλογικά και κοινοβουλευτικά ισχυρό ΠΑΣΟΚ εγγυάται και διασφαλίζει την αναγκαία και ισορροπημένη κυβερνητική συνεργασία» και «μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης» και προσθέτει ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, «το αδιέξοδο θα είναι αναπόφευκτο, όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα».

Στην επιστολή του, ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της κρίσης και της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, που βλάπτει τον τόπο και ιδίως τους πιο αδύναμους. Επίσης κατηγορεί τα δύο κόμματα ότι «στήνουν πλαστό σκηνικό ενός δήθεν δικομματισμού».

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, όπως την διατυπώνει στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος, είναι η «αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης χωρίς να τίθεται σε αμφιβολία η εφαρμογή των θετικών πλευρών της σύμβασης που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και χωρίς να τίθεται σε αμφιβολία η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».