Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, το κύριο μέλημα του Φώτη Κουβέλη ήταν να μην υποχρεωθεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση των μνημονιακών κομμάτων που είχαν μόλις αποδοκιμαστεί από το λαό. Στη Δημοκρατική Αριστερά ήθελαν να σώσουν το μαγαζάκι που με κόπο είχαν στήσει. Η μοίρα του ΛΑΟΣ τους στοίχειωνε σαν εφιάλτης. Προτιμούσαν να ρισκάρουν τη συμπίεση ως τα όρια του 3% σε μια εκλογική αναμέτρηση παρά την συμμετοχή στην κυβέρνηση. Στις 18 Ιουνίου, η ΔΗΜΑΡ θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα παρεμφερές δίλλημα.

Αν προηγείται η ΝΔ, θα κληθεί πιθανόν να δώσει «βάθος» σε μια κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ με στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Αν μπροστά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, να στηρίξει μια αριστερή κυβέρνηση. Τι άλλαξε μέσα σε ένα μήνα, ώστε η ΔΗΜΑΡ να αλλάξει τη στάση της; Επί της ουσίας τίποτε. Βεβαίως τώρα στη ΔΗΜΑΡ μπορούν να υποστηρίζουν ότι το ζήτημα δεν ήταν το μνημόνιο, που κρίθηκε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά η διακυβέρνηση του τόπου.

Μας έχουν πει μάλιστα σε όλους τους τόνους, ότι τρίτη εκλογική αναμέτρηση δεν θα επιστρέψουν να υπάρξει. Αν εξαρτάται από αυτούς πάντως, μια τέτοια εξέλιξη είναι το πιο πιθανό σενάριο. Σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ η ΔΗΜΑΡ δεν θα ήθελε να συμμετάσχει, δεν υπάρχει στέλεχος του κόμματος που να μην το έχει υποστηρίξει αυτό δημόσια. Αν το ΠΑΣΟΚ επιλέξει, όπως όλα δείχνουν τη στάση ανοχής, η ΔΗΜΑΡ ή θα γίνει η ουρά του (κάνοντας ακριβώς το ίδιο) ή θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και να μοιραστεί υπουργεία με τον Βορίδη και τον Άδωνι.

Πόσο πιθανό είναι αυτό; Και πόσο πιθανή είναι η συνύπαρξη με τον Χατζηδάκη και την Ντόρα π.χ., όταν σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων π.χ. η ΔΗΜΑΡ λέει ότι ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα και κατά της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ τάχθηκε χθες). Από μέσα τους στη ΔΗΜΑΡ θα εύχονται να βγουν τα κουκιά και να κυβερνήσουν ΄ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε οι ίδιοι να μη χρειάζεται να βρεθούν στο κάδρο.

Αν όχι, τότε πιθανότατα ο κ. Κουβέλης θα επαναφέρει την ιδέα της οικουμενικής. Μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ακόμα πιο δύσκολη άσκηση που θα διασπάσει το κόμμα. Πως θα συμφωνήσει η ΔΗΜΑΡ στην καταγγελία του μνημονίου, όταν έχει πει δημόσια ότι αυτό αποτελεί συνταγή εξόδου από το ευρώ;

Στα τηλεοπτικά πάνελ τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ήταν οι πιο οξείς επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον τρία ή τέσσερα κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ (Ψαριανός, Μπίστης, κ.α) δύσκολα μπορούν να ακολουθήσουν ακόμα και αν αυτό το αποφασίσει η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Πιθανότατα και πάλι, ο κ. Κουβέλης να επαναφέρει την ιδέα της οικουμενικής…


Θέμης Δαγκλής