current views are: 1

7 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση14:10

Άρης Σπηλιωτόπουλος: «Η διχόνοια σπρώχνει Έλληνες εναντίον Ελλήνων»

Για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος στη «γέννηση ακραίων πολιτικών μορφωμάτων», μίλησε μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος με αφορμή την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στην Λιάνα Κανέλλη και τη Λένα Δούρου.

Δημοσίευση 14:10’
αρθρο-newpost

Για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος στη «γέννηση ακραίων πολιτικών μορφωμάτων», μίλησε μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος με αφορμή την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στην Λιάνα Κανέλλη και τη Λένα Δούρου.

Για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος στη «γέννηση ακραίων πολιτικών μορφωμάτων», μίλησε μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος με αφορμή την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στην Λιάνα Κανέλλη και τη Λένα Δούρου. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Η διχόνοια σπρώχνει Έλληνες εναντίον Ελλήνων»

Από την αρχή της γέννησης του ελληνικού κράτους έως και σήμερα. Η διχόνοια συντηρείται από τα Άκρα και τις ακρότητες. Συντηρείται με φανατισμό και μισαλλοδοξία. Η διχόνοια είναι αυτή η οποία σπρώχνει Έλληνες εναντίον Ελλήνων, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα του ελληνικού φάσματος βρίσκονται. Αυτά είναι φαινόμενα τα οποία μόνο περήφανους δεν μας κάνουν, ειδικά σε μια χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος είναι κομμάτι της Ιστορίας μας. Οι εθνικοί διχασμοί και τα αναθέματα στο Πεδίον του Άρεως είναι κομμάτι της Ιστορίας μας.

Όπως επίσης και η Μικρασιατική Καταστροφή που προήλθε μετά τη Μεγάλη Ιδέα, μετά την Ελλάδα των δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών. Και τότε είχαμε εκλογές. Στις εκλογές δυστυχώς αποφασίσαμε να αποσύρουμε τα ελληνικά στρατεύματα από τη Μικρά Ασία και αμέσως μετά ζήσαμε τη μεγάλη Μικρασιατική καταστροφή.

Ζήσαμε τη διχόνοια σε επίπεδο ελληνικής κοινωνίας που δεν ήθελε να αποδεχτεί τους πρόσφυγες που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε. Ζήσαμε τον εμφύλιο πόλεμο του ’45-’49. Και τότε λειτουργούσε η Δημοκρατία. Το πρόβλημα μας είναι ότι ποτέ δεν είχαμε ενότητα. Αρκεί να διδαχτούμε από την Ιστορία τόσο την ελληνική, όσο και την παγκόσμια για να καταλάβουμε ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι πρωτόγνωρα.

«Το πολιτικό σύστημα έχει ευθύνες για τη γέννηση ακραίων πολιτικών μορφωμάτων»

Δεν είμαι από αυτούς που χαϊδεύουν αυτιά. Διότι το πολιτικό σύστημα είχε και διαχρονικά πάντοτε, όταν είναι αδύναμο σε κρίσιμες στιγμές, θα έχει ευθύνες. Το ζητούμενο είναι ότι τέτοια φαινόμενα δεν τα ζήσαμε πρώτη φορά. Τα ζήσαμε μετά την πτώση της Βαϊμάρης στη Γερμανία. Μετά από μια αντίστοιχη οικονομική κρίση ζήσαμε τη γέννηση του εθνικοσοσιαλισμού. Δηλαδή τη «Συνάντηση των Άκρων». Ο εθνικισμός συναντήθηκε με το σοσιαλισμό, γέννησαν τον εθνικοσοσιαλισμό και από εκεί κι έπειτα ζήσαμε τη ναζιστική θηριωδία η οποία αιματοκύλησε την Ευρώπη. Σήμερα ζούμε σε μια αντίστοιχη οικονομική κρίση και βλέπουμε να γεννιέται ένα ακραίο φαινόμενο, ένα ακραίο πολιτικό μόρφωμα.

«Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ή θα γυρίσουμε στο χτες ή θα προχωρήσουμε μπροστά σε μια ενωμένη Ευρώπη»

Από εδώ και πέρα το τι θα γίνει εξαρτάται από το πώς θα πορευτούμε. Απ’ αυτή την τηλεοπτική εικόνα ας γίνουμε σοφότεροι και ας αντιληφθούμε ότι  μπορούμε να πορευτούμε μπροστά κάτω από δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, στη δύσκολη αυτή στιγμή να μην πατάμε φρένο και μάλιστα σε ολισθηρό δρόμο. Να περπατήσουμε μονιασμένα και αδελφοποιημένα. Από την άλλη, ούτε να πατάμε γκάζι τροφοδοτώντας λαϊκιστικά κόμματα. Αν καταφέρουμε να αντλήσουμε από το θλιβερό αυτό περιστατικό χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον, θα βγούμε όλοι πιο πλούσιοι.

Έστω και αν αυτή η εμπειρία είναι εξαιρετικά αρνητική και θα κάνει το γύρο του κόσμου και θα επιφέρει με τη σειρά της ακόμα περισσότερα αρνητικά σχόλια για τη χώρα μας. Είναι καιρός να αναλογιστούμε πως δεν πρέπει όταν έχουμε μπροστά μας την κάλπη να τιμωρούμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Διότι πήγαμε στην κάλπη ως τιμωροί, λειτουργήσαμε θυμικά και καταφέραμε δύο πράγματα. Πρώτον ακυβερνησία, που κοστίζει πάρα πολλά στην ελληνική πολιτεία με την κατάρρευση των εσόδων και με το τεράστιο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Απ’ την άλλη, δώσαμε τη δυνατότητα σε τέτοια πολιτικά μορφώματα να εκπροσωπούνται στη Βουλή. Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να λειτουργήσουμε με λογική. Να καταλάβουμε ότι ή θα γυρίσουμε στο χτες ή θα προχωρήσουμε μπροστά σε μια ενωμένη Ευρώπη και θα διεκδικήσουμε τη θέση που μας αξίζει.


σχετικα αρθρα