Λαθρομετανάστευση και ασφάλεια του πολίτη είναι δύο κεντρικά ζητήματα που αναμένεται να επαναφέρει δυναμικά στην ατζέντα της η ΝΔ, μετά τα δύο χθεσινά περιστατικά - την αυτοδικία του 23χρονου στην Παιανία αλλά και τον ξυλοδαρμό της Λιάνας Κανέλλη από τον βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Κασιδιάρη. Εκ των πραγμάτων, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τοποθετήσει και τα δύο αυτά ζητήματα -την αθρόα εισδοχή λαθρομεταναστών στη χώρα αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας που κυριαρχεί στην κοινωνία- ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα. Τα γεγονότα ωστόσο επιτάσσουν για την Συγγρού την ταχύτερη και εντονότερη ανάδειξη των πολιτικών που συνοδεύουν την προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων αυτών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, μία από τις διακαναλικές εμφανίσεις του προέδρου της ΝΔ θα αφορά στα κρίσιμα αυτά θέματα με δύο προφανείς επιδιώξεις: Την τεκμηρίωση της ορθότητας της «γαλάζιας» πρότασης και του ρεαλισμού ως προς την εφαρμογή της κυρίως ως προς το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Και δεύτερον, την αποδόμηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την οποία η κριτική αναμένεται να εστιαστεί στην εξαγγελία Τσίπρα περί τη «σταδιακή παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων για τον μεγάλο όγκο των μεταναστών που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος», όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι κατανοητή η αντίληψη που μπορεί να έχει κάποιος για τους παράνομους μετανάστες. Ο οποιοσδήποτε όμως οφείλει στη σκέψη του, εφ’ όσον μάλιστα διεκδικεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, να έχει κατά νου και τις επικρατούσες συνθήκες.

Αν εκληφθείς ως σταθμός νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών θα έχεις αθρόα προσέλευση επιπλέον λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Και τους οποίους βέβαια δεν πρόκειται να δεχθεί καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης κι ας λέει έτσι απλά ο κ. Τσίπρας ότι θα φύγυν «όσοι θέλου να αποχωρήσυν από το ελληνικό έδαφος»» λέει στο newpost.gr ανώτατο στέλεχος της Συγγρού.

Εκ παραλλήλου, επιτελείς του κ. Σαμαρά θυμίζουν την έντονη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο Ραγκούση καθώς και τις διαφοροποιήσεις στις οποίες υποχρεώθηκε τελικώς να προχωρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που προσανατολιζόταν στη λογική της αυτόματης πολιτογράφησης των μεταναστών. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν τη στάση του κ. Τσίπρα στην Βουλή, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ είχε εμφανιστεί δυσαρεστημένος για τις υποχωρήσεις Ραγκούση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο –από κοινού τότε με το ΠΑΣΟΚ- είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Εξίσου σημαντικά κρίνονται από την ΝΔ και τα όσα υποτηρίζονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον αφοπλισμό της Αστυνομίας. «Ωραία λόγια, ανεφάρμοστα στην ουσία τους» τα χαρακτηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ, που διερωτάται τι μέλλει γενέσθαι με την προσπάθεια καταπολέμησης της εγκληματικότητας σε όλη την επικράτεια και στηλιτεύει με πικρό χιούμορ: «Εδώ πέρα έχει ανοίξει πάλι η συζήτηση στην Αγγλία για το αν θα πρέπει να οπλοφορούν ή όχι οι αστυνομικοί, στη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν προβλέπεται οπλοφορία για τα όργανα της τάξης. Έχω την εντύπωση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, αν δε φοβούνταν ότι θα κατηγορηθούν ότι προωθούν απολύσεις στο Δημόσιο, θα επέμεναν να καταργηθεί τελείως η Αστυνομίας»... 


Πάνος Ρασσιάς