Μήνυμα ότι η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί την τρίτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης έστειλε ο Φώτης Κουβέλης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μετεκλογική στήριξή του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από κανέναν. Όπως είπε, δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή και τόνισε πως ο ίδιος δεν διεκδικεί κάτι άλλο, παρά την πολιτική ικανοποίηση να κυβερνηθεί η χώρα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί την τρίτη διερευνητική εντολή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας στο πλαίσιο των δύο διερευνητικών εντολών που θα έχουν προηγηθεί, άρα και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς.

Για τις συνεργασίες με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ΔΗΜΑΡ θέλει φερέγγυα πρόσωπα και τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος είναι ταυτισμένοι με συγκεκριμένη πολιτική.

Όπως σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης, η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί μια προοδευτική κυβέρνηση στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος, προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η χώρα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο με ταυτόχρονη ανάπτυξη, καθώς η μονομερής καταγγελία του μνημονίου ανοίγει την πόρτα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.