«Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης μιας συμφωνίας εθνικής συνευθύνης», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου στην οποία γνωστοποίησε ότι έστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς σχετική επιστολή με οκτώ σημεία πάνω στα οποία μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Σημείωσε ακόμη ότι αν και είναι καθαρό τι θέλουν οι Έλληνες, διαμορφώνεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ένα σκηνικό πολιτικού αδιεξόδου, καθώς -όπως είπε- κανένα πιθανό σενάριο δεν οδηγεί σε λύση, γιατί κάθε πιθανό σχήμα θα αντιμετωπίζει εσωτερικά το κίνδυνο διχασμού της κοινωνίας, γιατί θα υπάρξει αδυναμία λήψης και εφαρμογής αποφάσεων.

«Το bonus 50 εδρών δεν είναι η λύση. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις με ισχυρή αντιπολίτευση στο δρόμο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει θα πάσχει από αξιοπιστία στο εξωτερικό.  

«Ζητούμε την ψήφο των πολιτών γιατί ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει το ρόλο του και να επιβάλει την εθνική συνευθύνη», είπε χαρακτηριστικά και ανέλυσε τα οκτώ σημειά της πρότασης πάνω στην οποία ζητεί από τους
πολιτικούς αρχηγούς να υπάρξει εθνική συνευθύνη:


1. Συμφωνία συμμετοχής σε σύστημα διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης ή στήριξης του μέχρι το 2014 από αυτούς που καταδικάζουν τη βία και αποδέχονται το δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο.

2. Όλοι μαζί οργανωμένοι και έτοιμοι για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

3. Παράταση του χρόνου προσαρμογής της χώρας κατά 3 χρόνια.

4. Διασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους.

5. Συζήτηση για την πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

6. Συμφωνία για ένα εθνικό φορολογικό σύστημα.

7. Συμφωνία για επενδύσεις.

8. Δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

«Ελπίζω να υπαρξει ανταπόκριση για να έχει και ουσιαστικό περιεχομενο η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι θα εκπληρώσει την εντολή που πήρε και θα κάνει την παράταξη άξια της ιστορίας και του ονόματός της. Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, ούτε αυτοδιαλύεται είπε, αλλά αναγεννάται, σημείωσε και είπε ότι το Συνέδριο του Κινήματος μετά τις εκλογές θα είναι συντακτικό και θα αναγεννήσει την παράταξη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε κατά στελεχών που πλήγωσαν είτε με έργα, είτε με λόγια τον τελευταίο καιρό την παράταξη, ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα, καθώς επίσης να απαντήσει και σε ερώτηση σχετικά με το εάν προκαλεί πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ ο Γ.Παπανδρέου.


Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τιμωρηθεί υπερβολικά πια. «Το μικρό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του και το πληρώνει ο πολίτης και θα το ξαναπληρώσει η χώρα. Κοιτάμε στα μάτια τον πολίτη και του λέμε: "Σκέψου το συμφέρον του και της οικογένειάς σου και του τόπου". Υπάρχει άλλη δύναμη που να μιλά πιο υπεύθυνα; Τι θέλει λοιπόν ο λαός; Να υπάρχει διχασμός;»


Ερωτηθείς γιατί το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ δεν «περνάει» στους πολίτες, ο Ευ.Βενιζέλος απάντησε: «Οι πολίτες δεν μας ακουν γιατί δεν έχουν συνηθίσει να ακουν την αλήθεια».


«Δεν θα γίνουμε τσόντα, αλλά ο καταλύτης στη διάλυση ενός τεχνητού διπολισμού,
ανέφερε εμφατικά ο πρόεδρος του κόμματος», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι με το επόμενο Συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ θα αναγεννηθεί.