Τους επόμενους μήνες, το κέντρο των εξελίξεων θα καθορίζεται από τον λαό και την ετοιμότητά του να παρέμβει και όσο πιο καλά προετοιμασμένος είναι, τόσο ικανότερος θα είναι να σταθεί όρθιος, δήλωσε την Κυριακή από τη Χαλκίδα η γγ του ΚΚΕ, η οποία τόνισε πως «το ΚΚΕ δεν θα γίνει συνιστώσα της Αριστεράς». Σύμφωνα με την Αλέκα Παπαρήγα, τα προβλήματα θα λυθούν με σύγκρουση, και απέναντι σε μια κυβέρνηση οποιασδήποτε απόχρωσης που θα διαχειριστεί την κρίση υπέρ του κεφαλαίου, το ΚΚΕ θα ασκήσει την ιστορική του ευθύνη στο εργατικό και λαϊκό κίνημα σήμερα και θα είναι η πρωτοπόρα δύναμη για την λαϊκή εξουσία αύριο.   

Η γγ του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι η πάλη ως την λαϊκή εξουσία θα είναι σκληρή και πρόσθεσε ότι «όμως ο λαός πρέπει να σκεφθεί αν είναι πιο σκληρή μια τέτοια μάχη, από την σκληρότητα της βαρβαρότητας που υφίσταται τώρα και η οποία θα ενταθεί».  

Η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ έχει πλήρες πρόγραμμα δράσης, ετοιμότητα για ανώτερες μορφές δράσης και ικανότητα να καθοδηγήσει τον λαό, χωρίς να τον υποκαθιστά, στο να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, «τότε που καμία κυβέρνηση δεν θα τον σώσει». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το κόμμα διαθέτει τεράστια εμπειρία, οργάνωσης και δράσης σε κάθε μορφής συνθήκες, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ ήταν εκείνο που οργάνωσε την μάχη κατά της πείνας στην Κατοχή, και σημείωσε ότι ξέρει να οργανώνει τον λαό και να αποφεύγει τις προβοκάτσιες.  

Τόνισε, ακόμα, ότι το ΚΚΕ θα ξεπεράσει τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του «οι οποίες, όμως σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνουν τον φιλολαϊκό και φιλεργατικό του χαρακτήρα» και απέρριψε κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση και απέναντι σε όποιο κόστος να γίνουμε συνιστώσα της Αριστεράς και να καταντήσουμε -και αυτό το λέμε με πόνο ψυχής- σαν τα ιστορικά κομμουνιστικά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης που έγιναν κουκκίδες σε ένα θολό τοπίο».  

Η γγ ΚΕ του ΚΚΕ είπε επίσης ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους ανάλογους ελιγμούς, ουσιαστικά πάνε για σύναψη νέων Μνημονίων, δηλαδή «της συμφωνίας για να τεθούν οι βάσεις της κερδοφορίας του κεφαλαίου στην φάση της ανάκαμψης του» και πρόσθεσε ότι με τα δύο έως τώρα μνημόνια πάρθηκαν «τα πιο δραστικά μέτρα ώστε να υπάρχει πάντα μεγάλη ανεργία για να περνούν ευκολότερα οι εκβιασμοί του κεφαλαίου και να σπάει κάθε έννοια συλλογικότητας και ταξικής συμμαχίας της εργατικής τάξης, με την βοήθεια και των «πουλημένων ηγεσιών» του εργοδοτικού συνδικαλισμού».  

«Η μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο ότι καλλιεργεί αυταπάτες στον λαό που σημαίνει ότι αν ο λαός στηρίξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. θα βρεθεί άοπλος ιδεολογικά και πολιτικά και απροετοίμαστος και θα δέχεται το ένα χαστούκι μετά το άλλο χειρότερα από το 2009», κατέληξε.