Το δίλημμα μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, ζητώντας από τους ψηφοφόρους «ψήφο παντοδυναμίας».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα  οικουμενικής κυβέρνησης, «ούτε ως δήθεν κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, εθνικής ενότητας ή, εσχάτως, εθνικής συνευθύνης. Δηλαδή, κυβέρνηση εθνικής συνενοχής. Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους υπεύθυνους και υπόλογους για το σημερινό κατάντημα της Ελλάδας».

Ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  θα διερευνήσει εξονυχιστικά τη λεηλασία της χώρας και την παράδοσή της στους δανειστές και «θα στείλουμε στη φυλακή και όλους εκείνους που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι».

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στις 18 Ιουνίου, δεν θα υπάρξει «κυβέρνηση συγκάλυψης με τον μανδύα της οικουμενικής ή της εθνικής ενότητας ή της εθνικής συνευθύνης, ή με όποιον άλλο τίτλο σκαρφιστούν».

Εξάλλου, κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, με ξεκαθαρίσει με ποιους θέλει να συνεργαστεί την επομένη των  εκλογών.

Επιπλέον,  απευθύνθηκε και στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ καλώντας τους να σκεφτούν τη στάση που κρατά η ηγεσία του ΚΚΕ, την οποία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόριες για αδιαφορία μπροστά στο «ιστορικό διακύβευμα της 17ης Ιουνίου».