Το σκηνικό άγριας πόλωσης που στήνεται την τελευταία εβδομάδα των εκλογών είναι καλοδεχούμενο στην Κουμουνδούρου. Ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα στο επιτελείο του κ. Τσίπρα διαπίστωναν ότι είχαν δυσκολίες να πείσουν με την προγραμματική τους πρόταση. Δεν ήταν σε θέση να καταστήσουν ξεκάθαρο τι θα κάνουν με το μνημόνιο, ούτε πως θα διατηρήσουν τη χρηματοδότηση ακυρώνοντας τους νόμους του μνημονίου, ούτε καν να αντιμετωπίσουν τις πρώτες δύσκολες βδομάδες σε μια χώρα χωρίς πεντάρα στα κρατικά ταμεία.

Ακόμα και ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε στη διάρκεια της εβδομάδας τη ρητορική της επαναδιαπραγμάτευσης, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι αυτή θα γίνει χωρίς ρήξη, ενώ ο κ. Δραγασάκης πήγε ένα βήμα παραπέρα σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το πρώτο μέλημα μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν να ακυρώσει τους μνημονιακούς νόμους, αλλά να βρει χρήματα για τη λειτουργία του κράτους.
 
Το αναγκαστική ασάφεια ως προς την προοπτική του ευρώ έκανε ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλαγή της ατζέντας στον Ιφικράτη Αμυρά, στους λαθρομετανάστες και γενικώς σε μια πιο ευρεία γκάμα θεμάτων και η απόπειρα του αντιπάλου να τον στιγματίσει του έδωσε διέξοδο.

Όταν οι Συριζαίοι βρέθηκαν ξαφνικά και πάλι στο προσκήνιο ως οι υποθάλποντες βία, τρομοκρατία και λαθρομετανάστες, τους ήταν εύκολο να απαντήσουν με χειροπιαστά πράγματα, ξέθαψαν όλη την ατζέντα των σκανδάλων του δικομματισμού και έκλεισαν το μάτι σε πολλούς Έλληνες με ένα μήνυμα με ισχυρή απήχηση: Ότι θα βάλουν τους διεφθαρμένους εκπροσώπους του στη φυλακή.
 
Τι είπε ο Τσίπρας στο Ηράκλειο; «Δεν υπάρχει οικουμενική του Μνημονίου ούτε ως εσχάτως κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, δηλαδή κυβέρνηση εθνικής συνενοχής. Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους υπεύθυνους και υπόλογους για το σημερινό κατάντημα της Ελλάδας δεν θα γίνουμε». Και για να είναι ξεκάθαρος πρόσθεσε: «Τους ενημερώνουμε. Θα διερευνήσουμε εξαντλητικά το βίο και την πολιτεία τους. Προσπάθησαν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο των σκανδάλων του διεφθαρμένου και σάπιου τέως δικομματισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο της Siemens. Σάπια, σαν κι αυτούς, είναι και η κουκούλα των σκανδάλων τους. Και αυτό θα το διαπιστώσουν από την Δευτέρα. Όταν ο τόπος θα έχει κυβέρνηση της Αριστεράς.Τέλος στην αυτοασυλία των πονηρών πολιτευτών».  

Στη σύγκρουση αυτή ο κ. Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα, ότι από σκάνδαλα στη μεταπολίτευση υπάρχει τεράστιο απόθεμα και ότι ο ίδιος δεν έχει κυβερνήσει. Η ΝΔ θα φωνάζει τρομοκράτες και μπαχαλάκηδες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντά φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Αυτή την κόντρα δύσκολα θα τη χάσει…  

Θέμης Δαγκλής