Με ανακοίνωσή της η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κοινωνία για την κρίση της Δημοκρατίας και τα φαινόμενα νεοφασισμού. Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Όταν οι εκφραστές του νεοναζισμού στην Ελλάδα σηκώνουν κεφάλι, οι δημοκρατικοί πολίτες δεν μπορεί παρά να αγανακτούν και να αντιδρούν.

Όταν οι υμνητές του Χίτλερ και της Ελληνικής Χούντας μιλούν για πατριωτισμό, προκαλούν τα δημοκρατικά αισθήματα ολόκληρου του λαού μας.

Όταν
χρησιμοποιούν συνθήματα που χαρακτηρίζουν την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, παραχαράζουν την σύγχρονη πολιτική ιστορία και προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά.

Για ποιο πατριωτισμό θα μιλήσουν οι νεοναζιστές
, όταν ξεχνούν πως αυτός που συνεχίζουν να υμνούν πρόδωσε την Κύπρο και οδήγησε έναν ολόκληρο λαό στην υποτέλεια και την κατοχή;

Ποια Ελλάδα ονειρεύονται;
Αυτή του γύψου, της καταπάτησης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος, των εκτοπίσεων, των διωγμών, του ρατσισμού; Ο φασισμός δεν ωραιοποιείται και οι σύγχρονοι εκφραστές του δεν μπορούν να κρυφθούν πίσω από τα λάθη του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Είναι άλλο να μπορείς να διευρύνεις τη Δημοκρατία και άλλο να μην υπάρχει Δημοκρατία. Είναι άλλο να μιλάς για λάθη, ελλείψεις και ευθύνες ενός πολιτικού συστήματος και άλλο να μην υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης.


Ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε για την Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες, μίλησε για την προσπάθεια μιας χώρας που βγαίνοντας από την επτάχρονη δικτατορία διαλυμένη, ηττημένη και πλήρως εξαρτημένη, έπρεπε να αποκτήσει την Εθνική της Ανεξαρτησία και να κατοχυρώσει το δικαίωμά της να ορίζει το μέλλον της χωρίς αυτόκλητους προστάτες, χωρίς ξένους τοποτηρητές.

Μια προσπάθεια που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το βάθεμα της Λαϊκής Κυριαρχίας και το σεβασμό των ατομικών

Για εμάς η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο Πολυκομματισμός δεν είναι «κάποια μικρή λεπτομέρεια» αλλά κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας, της πορείας και του προορισμού μας.

Στις εκλογές οι πολίτες της χώρας οφείλουν να δώσουν την απάντηση τους στις συνεχόμενες προκλήσεις των οπαδών του ναζισμού.

Και να τους προσφέρουν στην κάλπη το χρώμα που ταιριάζει στις ιδέες τους. Το μαύρο»…