current views are: 1

13 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση04:24

Πού κρίνονται οι εκλογές: Ώριμοι και ύπαιθρος εναντίον νέων και αστικών κέντρων

Ώριμοι εναντίον νεολαίων και αστικά κέντρα εναντίον υπαίθρου. Αυτές είναι οι δύο «αντιθέσεις» που θα κρίνουν τον νικητή των εκλογών της Κυριακής.

Δημοσίευση 04:24’
αρθρο-newpost

Ώριμοι εναντίον νεολαίων και αστικά κέντρα εναντίον υπαίθρου. Αυτές είναι οι δύο «αντιθέσεις» που θα κρίνουν τον νικητή των εκλογών της Κυριακής.

Ώριμοι εναντίον νεολαίων και αστικά κέντρα εναντίον υπαίθρου. Αυτές είναι οι δύο «αντιθέσεις» που θα κρίνουν τον νικητή των εκλογών της Κυριακής. Οι ώριμοι ψηφοφόροι, όπως και κάτοικοι της υπαίθρου, εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία. Οι νέοι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων – Λεκανοπέδιο Αττικής, Α’ Θεσσαλονίκης, Πάτρα, προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η έκβαση των δύο συγκρούσεων θα κρίνει τον νικητή.

Τα κομματικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν τα δυνατά σημεία τους και προσπαθούν να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε προσωπικά τα περίπτερα της ΝΔ στην Αθήνα- δεν υπήρχαν τέτοια στην αναμέτρηση του Μαΐου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει δυνάμεις σε περιοχές της υπαίθρου όπως π.χ. η Πρέβεζα- έχασε την  έδρα από το ΠΑΣΟΚ για 700 ψήφους, η Ηλεία– πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει δεύτερη έδρας και η Κοζάνη – δεν έβγαλε βουλευτή αν και ήταν δεύτερο κόμμα.

Η ΝΔ στις ηλικίες πάνω από 54 χρόνων συγκεντρώνει ποσοστό υπερδιπλάσιο αυτού που κερδίζει στις νεαρότερες ηλικίες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό  στους ψηφοφόρους μέχρι 54 χρόνων από αυτό που συγκεντρώνει στις ώριμες ηλικίες.

Η ΝΔ βάζει στην προεκλογική ατζέντα τον κίνδυνο της δραχμής και το μεταναστευτικό και ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσεις που
δίνουν ελπίδα.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, φαίνεται να μην έλκει καθόλου τη νεολαία, κινούμενο σε χαμηλά, μονοψήφια ποσοστά.
Ισχυρές δυνάμεις στους νέους και τους κατοίκους της Αττικής, εμφανίζουν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ αναλογική επιρροή σε όλες τις ηλικίες και όλη την Επικράτεια, εμφανίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά.

Θέμης Δαγκλής


σχετικα αρθρα