Πολλές «γκρίζες» ζώνες άφησε κατά την διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Το φορολογικό σύστημα

Σε σχετική ερώτηση για το προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ φορολογικό σύστημα ο κ. Τσίπρας απέφυγε επιμελώς να απαντήσει. Περιορίστηκε σε σχέδια και σε μελέτες της κατάστασης ώστε όταν θα γίνει το κόμμα του Κυβέρνηση θα προτείνει ένα δίκαιο κλιμακούμενο φορολογικό σύστημα χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τίποτα απολύτως.  

Σχέδιο ανόρθωσης 


Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τέλος «στο σάπιο, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, που απειλεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», χωρίς να εξηγήσει ωστόσο ούτε αυτός ούτε οι συνεργάτες του πως ακριβώς θα το πράξει αλλά και ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. 

Παράλληλα τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για να αποκαταστήσει την διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας- ο μόνος φίλος του είναι ο γάλλος Μελανσόν ο οποίος μείωσε δραματικά το ποσοστό του στις πρόσφατες εκλογές- για να αντικαταστήσει το Μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για το ποιο επίσης δεν εξήγησε απολύτως τίποτα.

Δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο και ποια κοινωνικά στρώματα θα αφορά. Περιορίστηκε σε γενικόλογες εξαγγελίες του τύπου ότι θα φροντίσει για αξιοπρεπή διαβίωση, ασφαλή εργασία και δίκαιη αμοιβή και για την αποκατάσταση των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Οι συνεργασίες 


Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο και τρίτου εκλογικού γύρου, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο τόπος πρέπει να έχει κυβέρνηση στις 18, όχι στις 19 Ιουνίου, ώστε να μη ζήσουμε πάλι την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, γιατί στις 28 Ιουνίου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί.

Δεν είμαστε μια αυτάρεσκη πολιτική δύναμη, είπε και πρόσθεσε ότι θέλει ως εταίρους το ΚΚΕ και την ΔΗΜΑΡ. Στην ηγεσία του ΚΚΕ, σημείωσε απευθυνθήκαμε πολλές φορές και θα απευθυνθούμε και μετά τις εκλογές. Στο σημείο αυτό ο κ.Τσίπρας φαίνεται να προσποιείται ότι δεν έχει ακούσει τις επίμονες δηλώσεις της κ. Παπαρήγα αλλά και όλων των στελεχών του ΚΚΕ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας μαζί του. Στο ίδιο μήκος κύματος μέχρι αυτή την ώρα κινείται και ο κ. Κουβέλης αλλά και πάλι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να ακούσει.   

Κωλοτούμπα για την παραμονή στο ΝΑΤΟ


Σχετικά με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ ο κ. Τσίπρας έκανα εντυπωσιακή κυβίστηση! 
Για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στρατηγική θέση του κόμματός του είναι ότι δεν είναι αναγκαίοι οι στρατιωτικοί συνασπισμοί, ωστόσο, πρόσθεσε δεν είναι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Στο πρόγραμμα του ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει η σχετικά παράγραφος με βάσει την οποία προτείνει την οριστική αποχώρηση μας από την Συμμαχία. 

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε επίσης ότι θέση του κόμματός του είναι ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και τη στάση αυτή θα τηρήσει σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Αλλά και πάλι δεν διευκρίνισε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό παραμένοντας η χώρα στην Συμμαχία. 


Tάκης Χατζής