«Διαφωνούμε με την ιδέα ότι ''η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και όλοι μαζί θα σωθούμε ή θα χαθούμε''. Κάθε χώρα έχει άλλο επίπεδο ανάπτυξης και για την Ελλάδα είναι πολύ πιο περίπλοκη η έξοδος», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αρνήθηκε ότι το Μνημόνιο απέτυχε και προκάλεσε ύφεση, καθώς εντόπισε το πρόβλημα αλλού: «Δυστυχώς, το Μνημόνιο πέτυχε το σκοπό του, που ήταν η απαξίωση της εργατικής δύναμης, εν όψει της περιόδου της ανάκαμψης».  Η γγ του ΚΚΕ, στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, τόνισε ότι το κόμμα της έχει βαθύτατες διαφορές με όλα τα άλλα κόμματα και γι' αυτό δεν επιθυμεί να μπει σε διάλογο για κυβερνητική συμμαχία.

Αναφερόμενη στον κ. Σαμαρά είπε ότι έχει κάνει καραμέλα το νόμο και την τάξη, ενώ για τον κ. Τσίπρα είπε ότι εξήγγειλε ορισμένα άμεσα εύκολα μέτρα, αλλά δεν είπε λέξη για την στάση πληρωμών που επέρχεται σε μισθούς και συντάξεις. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρέπει να φορολογηθεί μεσα το κεφάλαιο και όχι να λέγονται εύκολα πράγματα για τους μισθούς των βουλευτών.  

«Το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να προειδοποίησει το λαό» είπε. Εκανε λόγο για επερχόμενες εξουσίες στην Κομισιόν που θα καταστήσουν τις κυβερνήσεις διακοσμητικά στοιχεία που θα καταφύγουν στην καταστολή. Επίσης, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων και του βαθέματος της κρίσης στην ΕΕ να έχουμε εκδίωξη χωρών από την Ευρωζώνη. «Αυτοί είναι πραγματικοί κίνδυνοι και δεν μιλά κανείς γι' αυτά» είπε.  

«Η κρίση επεκτείνεται παγκόσμια, το ΚΚΕ συναισθάνεται την ιστορική του ευθύνη», τόνισε. «Θα υπάρχει μια κυβέρνηση πολύ  χειρότερη από αυτήν που γνωρίσαμε, της ΝΔ, ή μια άλλη του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θέλουμε να χρεωθεί ο λαός την χρεοκοπία. Είμαστε ένα κόμμα με εμπειρία να διαχειριστεί κα τον φόβο που θα καλλιεργήσει η ΝΔ και την απογοήτευση που θα δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην την εκμεταλλευτούν αντιδραστικές δυνάμεις».
 
«Οι αγώνες πρέπει να αντιστοιχούν στις συνθήκες, να υπάρχει οργάνωση και πολιτικοποίηση του κινήματος, χωρίς ταύτιση με τη γραμμή κομμάτων» τόνισε η γγ του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για μέτωπο στη βάση των κοινωνικών δυνάμεων και όχι μόνο των πολιτικών, αναφερόμενη, όπως είπε, στην εργατική τάξη, τους αυτοσπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες.   

«Είμαστε ένα κόμμα με πείρα, από τα καλά και τα λάθη, για να αντέξουμε και στην ανηφόρα και στην κατηφόρα. Εχουμε αδυναμίες και δεν θέλουμε να τις χρεωθεί το κίνημα», είπε η κυρία Παπαρήγα.

Tαυτόχρονα, η γγ του ΚΚΕ απαντώντας στο τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός, υποστήριξε: «Τίποτα δεν θα συμβεί που να χτυπήσει τα συμφέροντα, τίποτα όμως καλό δεν θα συμβεί και για το λαό». Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διώξει το μνημόνιο και την τρόικα».

Σε σχετική ερώτηση η κυρία Παπαρήγα απάντησε ότι δεν είναι μπλόφα η απειλή εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ και χαρακτίηρισε το πρόβλημα «υπαρκτό». Είπε επίσης ότι τυχόν εκδίωξη της Ελλάδας θα γίνει με όρους πτώχευσης, ενώ το ΚΚΕ μιλά για εθελοντική αποδέσμευση. 

Η γ.γ του ΚΚΕ θύμισε ότι το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα εμπόδισε κάποιες αρνητικές μεταρρυθμίσεις και το Μνημόνιο ήταν μια προσπάθεια του Κεφαλαίου να κάνει «φαστ-τρακ» αλλαγές. Είπε δε, ότι λογικά ήρθε πρώτα το Μνημόνιο με την καταστροφή της Εργασίας και μετά η καταστροφή του Κεφαλαίου με το «κούρεμα». «Μόνο που το Κεφάλαιο όταν ''κουρεύεται'' αβγαταίνει. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα εργατικά δικαιώματα» είπε η κυρία Παπαρήγα. 

«Υπάρχει και το στοιχείο του παιγνίου» σημείωσε η κυρία Παπαρήγα, σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας, που υπραμύνθηκε της προεκλογικής θέσης του ΚΚΕ να μην δεχθεί διερευνητική εντολή. «Τα κόμματα έχουν κοντινά προγράμματα, μπορούν να κάνουν κυβέρνηση αν δεν έχουν μικρούς ανταγωνισμούς ή αν τους το επιβάλει η αμερικανική πρεσβεία», τόνισε ειρωνικά. 

Η κυρία Παπαρήγα χαρακτήρισε επίσημη κρατική ιδεολογία τα περί «μαύρου και κόκκινου φασισμού», ενώ είπε ότι υπάρχουν σχέδια να αντιμετωπιστεί το ΚΚΕ όπως η Χρυσή Αυγή. Ζήτησε να περιθωριοποιηθεί η Χρυσή Αυγή και ότι είναι κρίμα να έχει βουλευτές, είπε όμως ότι χρησιμοποιείται από θύλακες του συστήματος και ότι μέλη της λειτουργούν ως μπράβοι των επιχειρηματιών, για να ανοίξουν απεργίες. 

Η κυρία Παπαρήγα απάντησε ότι «δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα» αν την Δευτερα 18 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας είναι στην κυβέρνηση. 

Αρνήθηκε ότι το γεγονός ότι ο κόσμος ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι το ΚΚΕ έχει λάθος γραμμή. «Αν ήταν έτσι, το 2009 καλά έκαναν όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Εμείς είμαστε πιο αυστηροί με τον κ. Τσίπρα γιατί είναι αριστερός. Από τον Καμμένο δεν ζητάμε τίποτα, από τον Τσίπρα ναι, γιατί μπορεί να δημιουργήσει απογοήτευση». 

Η κυρία Παπαρήγα τόνισε ότι η σύγκριση της σημαντικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ είναι αλαζονική και είπε: «Ας μας απελευθερώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ από τα βάσανα όπως το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και συζητάμε μετά. Ενα αριστερό κόμμα δεν μπορεί να διαπαιδαγωγεί έτσι τον κόσμο. Ούτε κυβέρνηση δεν έγιναν και έγιναν απελευθερωτές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει νέα σοσιαλδημοκρατία. Μπορεί να βάλει έναν κόκκινο ήλιο, σαν τον πράσινο του ΠαΣοΚ και από κάτω να γράφει ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι χαμένη από χέρι γιατί θα έχει λιγότερη πίστωση χρόνου, ενώ μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιον άλλον, θα μπορούσε να έχει περισσότερη πίστωση χρόνου από τον κόσμο, αλλά σίγουρα θα απογοητεύσει.

«Καλό για το λαό θα είναι να μας διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν το πιστεύουμε. Αν το κάνει με γεια του με χαρά του», σημείωσε. 

«Οι αγώνες που έγιναν δεν είναι μονοπώλιο του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Παίξαμε καθοριστικό ρόλο,προωθητικό, αλλά δεν είμαστε μονοπώλιο. Ολα κρίνονται στον χώρο δουλειάς. Το κίνημα σήμερα είναι αναντίστοιχο της επίθεσης» είπε και κάλεσε τον κόσμο να γραφτεί στα σωματεία και να ξεκινήξσει τη διαπάλη εκεί, για να αντιμετωισθεί η κρίση στο συνδικαλιστικό κίνημα και συμπλήρωσε: «Ο λαός θα σωθεί με τα ίδια του τα χέρια, δεν θα τον σώσει καμία κυβέρνηση. Ακόμα και αν ήταν του ΚΚΕ. Ο λαός πρέπει να αλλάξει τους συσχετισμούς στον δρόμο και στην κοινωνία». 

«Ο λαός θα νικήσει. Η ανθρωπότητα έχει προοδευτική πορεία παρά τα ζιγκ - ζαγκ. Εμείς θα πρωταγωνιστήσουμε στην νίκη του λαού, είτε 5% έχουμε είτε 15%. Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε απλά συνεπείς για το κίνημα, θέλουμε να είμαστε και ικανοι, να παίζουμε τον ρόλο μας. Σημασία είναι να έχει εμπιστοσύνη ο λαός στον εαυτό του, όχι σε εμάς μόνο σα να είμαστε μεσσίες», συμπλήρωσε η γγ του ΚΚΕ. 

«Σε αυτό το διάστημα κατέρρευσαν αρκετοί μύθοι, όπως του αέρα της Ευρώπης ή του αντάρτικου της Ευρώπης. Το κοινοβούλιο δεν θα είναι πεδίο καλών εξελίξεων. Ερχονται δύσκολες εποχές και ο λαός έχει ανάγκη την πείρα του ΚΚΕ, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας», κατέληξε η κυρία Παπαρήγα.