Δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερος ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας για το αύριο της Ελλάδας. Μίλησε στην Όλγα Τρέμη ως «φίλος της Ελλάδας που θέλει να βοηθήσει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε, λοιπόν, ότι «αν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δώσει την εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις δεσμεύσεις τους, τότε θα υπάρξουν χώρες μέσα στην Ευρωζώνη που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη»!

Συνεπώς είναι κουραφέξαλα ότι δεν κινδυνεύει η θέση της χώρας στο ευρώ, επειδή δήθεν το κόστος για την Ευρωζώνη θα είναι αβάστακτο!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολάντ έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από αυτές τις χώρες, επισημαίνοντας όμως με νόημα ότι τίποτα δε γίνεται χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη. «Εγώ δεν στηρίζω αυτή την άποψη, θέλω να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης», ήταν τα λόγια του.

Χρησιμοποιώντας πολύ προσεκτικές διαπιστώσεις για να μη δώσει την εντύπωση ότι παρεμβαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις προεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα, απάντησε και στο ερώτημα «τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ακυρώσει το Μνημόνιο».

Ξεκίνησε λέγοντας «δεν θέλω να πιέσω, δεν θέλω να αρχίσω τις απειλές, δεν θα πει ο πρόεδρος της Γαλλίας τι θα κάνουν οι Έλληνες», για να καταλήξει ότι «η πλήρης ακύρωση του Μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη». Χρειάζονται, άραγε, επεξήγηση τα όσα είπε;

Και τι θα συμβεί αν οι εκλογές δεν στείλουν τέτοιο μήνυμα στην Ευρώπη; «Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξη, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα -αν η Ελλάδα επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της»!

Ποιο είναι το μήνυμά του; «Ζητώ απ’ τους Έλληνες να μου έχουν εμπιστοσύνη. Αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα τους στηρίξει, ταυτόχρονα όμως πρέπει να γίνουν προσπάθειες -δίκαιες προσπάθειες»…

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που έδωσε στο Mega
TAGS