«Την απάντηση στον φόβο για στην ακυβερνησία και στην ελπίδα του αύριο μπορεί και οφείλει να τη δώσει ο ελληνικός λαός που κρατά το κλειδί των εξελίξεων στα χέρια του την Κυριακή», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, προσθέτοντας πως «κάποιοι ωραίοι και αλώβητοι στην πολιτική παρθενία τους να κάνουν κριτική». Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στις 18 Ιουνίου μπορεί να υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο, αν δεν κινηθούν οι πολιτικές δυνάμεις στην κατεύθυνση της κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, και, παράλληλα, αφενός, άσκησε δριμεία κριτική προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή σημερινές δηλώσεις τους και, αφετέρου, έβαλε κατά του «τεχνητού διπολισμού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι άλλες δυνάμεις δεν έχουν καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο, σημειώνοντας ότι «δεν σχηματίζεται κυβέρνηση από τους δύο μονομάχους που τροφοδοτούν ενσυνείδητα την τεχνητή πόλωση».
Επιπλέον, σημείωσε ότι θα οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις αν η χώρα κυβερνηθεί από τη μια ή την άλλη πλευρά, «με μεγάλες δυνάμεις να μένουν εκτός κυβέρνησης, περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης για να ανδρωθούν οι ίδιες».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος με πυρήνα τη ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ «που φαντάζονται μερικοί». Όπως εξήγησε, σε αυτή την περίπτωση, θα υπήρχε κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά όχι στην κοινωνία, ένα τέτοιο σχήμα θα είχε απέναντί του οξύτατη «κοινωνική αντιπολίτευση» και αναξιοπιστία στο εξωτερικό, «γιατί, ό,τι και αν κάναμε, θα ήταν πολύ μικρό και άχαρο μπροστά στον ‘απαγορευμένο καρπό' της ‘ακύρωσης του Μνημονίου' που κάποιοι θα ισχυριστούν ότι ακυρώθηκε ακόμα και αν απλώς αλλάξει όνομα και λέγεται ‘Πρωτόκολλο'».

Σε αυτή την περίπτωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν κρυμμένος στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης να περιμένει η χώρα να προσκρούσει στο αδιέξοδο», είπε, ενώ απέρριψε ως αναποτελεσματική και την άλλη λύση, της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ, οι θέσεις της οποίας, όπως είπε, δεν διαφέρουν από του ΠΑΣΟΚ.

«Άρα η μόνη λύση είναι η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, το έχει ανάγκη η χώρα και η συνέχιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της», είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι γι' αυτό χρειάζεται ισχυρό ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από τους πολίτες: «Τη δύναμη αυτή την έχει ο πολίτης, αν κάνει άλλες επιλογές και πεισθεί από τη λογική της τεχνητής πόλωσης, είναι μια επιλογή σεβαστή, είναι μια δημοκρατική επιλογή του αδιεξόδου». Εξηγώντας δε την αναφορά του αυτή, είπε ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα διαδικαστικά, αλλά επί της ουσίας όταν οι επιλογές δεν οδηγούν σε λύση, παράγουν αδιέξοδα.