Βέλη κατά του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτόξευσε ο επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, δηλώνοντας σοκαρισμένος από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει μεταβεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse ο Σβόμποντα ανέφερε ότι «αποτελεί σκάνδαλο το ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο δεν μετέβη ούτε μία μόνο φορά στην Ελλάδα μετά την έναρξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη» προσθέτοντας ότι  είπε ο κ. Σβόμποντα «αυτός, όπως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, έπρεπε να πάνε στην Αθήνα και να διαπραγματευθούν».

Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Μπαρόζο στην Ελλάδα είχε γίνει τον Ιούνιο του 2009. Έκτοτε έχει συναντηθεί με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά κυρίως στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανόδου στην Ευρώπη της αριστεράς η οποία τάσσεται εναντίον της ΕΕ. «Αυτός είναι ο κίνδυνος», υποστήριξε ο Σβόμποντα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θέλει να καταργήσει το μνημόνιο των μέτρων λιτότητας.

«Πρέπει να μιλήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα αυτό έχει μία θέση στην κυβέρνηση», δήλωσε ακόμα ο Σβόμποντα, επιμένοντας στην αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με τα πιο ριζοσπαστικά κόμματα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τάσσονται εναντίον της ΕΕ.

Τα κόμματα της αριστεράς «τα οποία στρέφονται εναντίον της Ευρώπης δεν έχουν καμιά σχέση με την ομάδα μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», σημείωσε ακόμη.