current views are: 1

14 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση18:40

NΔ: Προκλητικές οι δηλώσεις Μπαγίς

Προκλητικές χαρακτήρισε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ότι «η Τουρκία δεν υπογράφει το Δίκαιο της Θάλασσας γιατί έχει πρόβλημα με τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο».

Δημοσίευση 18:40’
αρθρο-newpost

Προκλητικές χαρακτήρισε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ότι «η Τουρκία δεν υπογράφει το Δίκαιο της Θάλασσας γιατί έχει πρόβλημα με τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο».

Προκλητικές χαρακτήρισε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ότι «η Τουρκία δεν υπογράφει το Δίκαιο της Θάλασσας γιατί έχει πρόβλημα με τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο». «Συνιστούν απροκάλυπτη ομολογία των επεκτατικών βλέψεων της Άγκυρας σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας στο Αιγαίο» τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ και συμπλήρωσε ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η Τουρκία γράφει «στα παλαιότερα των υποδημάτων της» τη διεθνή έννομη τάξη και ειδικότερα τις συμβάσεις του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και όλο το νομικό και θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναρωτήθηκε κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη αυτή τη διεθνή συμπεριφορά, αν είναι δυνατόν η Τουρκία να επιζητεί την ένταξή της στην ΕΕ ισχυριζόμενη ότι έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με αυτά που ισχύουν για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – εταίρους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις νέες δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, που έγιναν κατά την διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος του σε περιφερειακό δήμο των Σκοπίων, τόνισε τα ακόλουθα:

 «Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, με το νέο παραλήρημά του σε βάρος της Ελλάδος, δεν μπορεί να αποκρύψει από τους πολίτες της χώρας του το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο ίδιος και το καθεστώς του μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Αργά ή γρήγορα ο κ. Γκρούεφσκι θα αντιληφθεί ότι το συμφέρον του λαού του είναι να επιδείξουν τα Σκόπια διάθεση συνεννόησης και συνδιαλλαγής με την Ελλάδα και να εγκαταλείψουν τις αδιάλλακτες θέσεις τους, προκειμένου να υπάρξει μια σωστή λύση στο θέμα του ονόματος, που θα αποκαταστήσει συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας των δύο λαών στην περιοχή. Η Ελλάδα, μέχρι τώρα, έκανε τη διαδρομή που έπρεπε, για να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής. Είναι καιρός και για την κυβέρνηση των Σκοπίων να κάνει το ίδιο. Η ιστορική πραγματικότητα γύρω από τη Μακεδονία είναι μια και είναι καταγεγραμμένη από όλους τους ιστορικούς του κόσμου. Ό,τι και να κάνει ο κ. Γκρούεφσκι δεν μπορεί να την αλλοιώσει».


σχετικα αρθρα