Χαμήλωσε τους τόνους το Βερολίνο, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times Deutschland, αναφέροντας ότι «η καγκελάριος δεν δίνει σύσταση ψήφου για τις εκλογές στην Ελλάδα». Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Άγκελα Μέρκελ σκοπεύει να δώσει «γραμμή» στους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως έκανε κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία είπε ότι «η καγκελάριος δεν έχει κάνει ποτέ σύσταση ψήφου για τις εκλογές σε γειτονικές και φίλες χώρες» και υποστήριξε ότι η περίπτωση της Γαλλίας ήταν διαφορετική, καθώς, όπως είπε, «λόγω της καλής συνεργασίας της με τον Νικολά Σαρκοζί και στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της ευρωπαϊκής συντηρητικής οικογένειας, θα στήριζε την επανεκλογή του».

Επανέλαβε δε την ετοιμότητα της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συνεργαστεί με οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση χώρας- εταίρου.

Δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, τονίζοντας ότι η ερώτηση, όπως διατυπώθηκε, υπονοεί κάποιον «περίεργο ανταγωνισμό» μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά για ευρωπαϊκή διαδικασία».

Πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει συνομιλίες με όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τότε η Γερμανία «δεν θα είναι παρά μια φωνή μεταξύ των 17».