Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) επισκέφθηκε η Οικονομική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι «δύσκολη αλλά όχι κατραστροφική», κατηγορώντας  την τρόικα για παράτυπη παρακράτηση του ενός δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα τρέχοντα δημοσιονομικά δεδομένα, τα έσοδα και τις υποχρεώσεις του Δημοσίου για το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο, καθώς και για τις τάσεις διαμόρφωσης των μεσομακροπρόθεσμων δημοσιονομικών στοιχείων, και εκφράζουν τις ευχαριστίες για τη συνεργασία των στελεχών του ΓΛΚ. Από την ενημέρωση, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

α. Ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι σαφώς δύσκολη, αλλά όχι καταστροφική, όπως υποστηρίζουν τα παπαγαλάκια της μνημονιακής οικονομικής τρομοκρατίας.

β. Ότι για τη δύσκολη αυτή κατάσταση ευθύνονται σαφώς οι μνημονιακές πολιτικές των δύο τελευταίων χρόνων.

γ. Ότι το 1 δισ. ευρώ που παρακράτησε η τρόικα από τη δόση του Μαΐου δεν θα πήγαινε για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών του προϋπολογισμού, καθώς το ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση να καταθέσει στο νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ) μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ποσό ίδιου ύψους (900 εκατ. ευρώ). Αυτό τον αναπόφευκτο «συμψηφισμό», τον οποίο η τρόικα απλώς παράτυπα «προεξόφλησε», μας παρουσίαζαν οι μνημονιακές δυνάμεις σαν απόδειξη των «δεινών» που μας περιμένουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακυρώσει το μνημόνιο…

δ. Ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο «πνεύμονας» αυτός του υπουργείου Οικονομικών, έχει άμεση ανάγκη σύγχρονου οργανογράμματος, διαρθρωτικών αλλαγών στη λειτουργία του και ενίσχυσης των υπηρεσιών του, ώστε να επιτελέσει αποτελεσματικά το ρόλο του.