current views are: 1

16 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση05:19

Η εκρηκτική τηλεπερσόνα που εναντιώθηκε στον Πούτιν

Μία εκρηκτική τηλεπερσόνα κατέβηκε στους δρόμους και εναντιώθηκε στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Δημοσίευση 05:19’
αρθρο-newpost

Μία εκρηκτική τηλεπερσόνα κατέβηκε στους δρόμους και εναντιώθηκε στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Μία εκρηκτική τηλεπερσόνα κατέβηκε στους δρόμους και εναντιώθηκε στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο λόγος για την «Πάρις Χίλτον της Ρωσίας» Ξένια Σόμπτσακ, η οποία από τον περασμένο Δεκέμβριο αποτελεί ένα από τα πρόσωπα- κλειδιά της αντιπολίτευσης, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας στις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του ρώσου προέδρου.

Η 30χρονη καλλονή, μαζί με τον μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, τον ακτιβιστή Μπόρις Νεμτσόφ και το ζεύγος των Ουνταλτσόφς αποτελούν τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του κινήματος αμφισβήτησης του Πούτιν, που πραγματοποίησε άλλη μία διαδήλωση με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες πριν από μερικές ημέρες στη Μόσχα.

Για αρκετά χρόνια η τηλεπερσόνα Σόμπτσακ, η οποία έγινε γνωστή μέσω του τηλεοπτικού σόου «Dom 2» (κάτι αντίστοιχο με το Big Brother) εθεωρείτο ως μία… κακομαθημένη διασημότητα, η οποία υποστήριζε τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Το Δεκέμβρη του 2011 όμως, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες υπήρξαν πολλές καταγγελίες για νοθεία, αποφάσισε να πάει απέναντι στον ρώσο πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό.

Η Ξένια Σόμπτσακ είναι κόρη του πρώτου μετα-σοβιετικού δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης, Ανατόλι Σόμπτσακ, ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν από τη δεκαετία του ’80, όταν η πόλη ονομαζόταν Λένινγκραντ.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, αλλά την κέρδισε η τηλεόραση και η κοσμική ζωή, εξ ου και το προσωνύμιό της.

Η απόφασή της να εναντιωθεί στον Πούτιν, ουσιαστικά τερμάτισε την τηλεοπτική της καριέρα, αφού ο έλεγχος του Κρεμλίνου στα δημόσια ΜΜΕ είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικός. Το talk show της «Gosdep», στο ρωσικό MTV, κόπηκε μόλις μετά το πρώτο επεισόδιο, αφού καλέσμένος σε αυτό ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Η ίδια όμως δεν σταμάτησε εκεί, περνώντας στο Διαδίκτυο, όπου δημιούργησε το «Gosdep 2», στην ιστοσελίδα δικτύωσης Snob.ru. Στα τρία επεισόδια παρουσιάστηκαν θέματα- ταμπού για τη Ρωσία, όπως ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κοινωνία και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Η τηλεπερσόνα, μάλιστα, ανέβασε και σατιρικά βίντεο κατά του Πούτιν, σχολιάζοντας με ειρωνικό τρόπο τα προεκλογικά σποτ του στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

«Κατά τη διάρκεια των “Πάρις Χίλτον ετών μου”» δήλωσε χαμογελώντας στο CNN, «πάντα έλεγα ότι ήμουν καλύτερη στη διοργάνωση σόου και σε δραστηριότητες που πολλοί θα αποκαλούσαν “πιασάρικες”. Δεν θα έκανα όμως κάτι που θα πρόδιδε τα πολιτικά πιστεύω μου» τόνισε η Σόμπτσακ η οποία έχει υιοθετήσει μία πιο «συνετή» εμφάνιση. με τα μαλλιά της πιασμένα σε αλογοουρά και φορώντας μεγάλα κοκάλινα γυαλιά.

«Αισθανόμουν πάντα σεβασμό για τη βοήθεια του Πούτιν στον πατέρα μου και τη συνεργασία τους. Αλλά από την άλλη πλευρά σέβομαι το έργο του πατέρα μου, ο οποίος ήταν δημοκράτης (πέθανε το 2000) και δεν πιστεύω ότι θα ονειρευόταν ποτέ μία τέτοια κατάσταση στη Ρωσία» ανέφερε με νόημα.

Η Ξένια Σόμπτσακ διαθέτει πάνω από 450.000 followers στο Twitter (@xenia_sobchak) ενώ εκφράζει τις απόψεις και μέσω του ιστολογίου της.

Η στάση του Πούτιν απέναντι στους διαδηλωτές, πάντως, την κάνει να δείχνει «ηρωίδα».

Στις 11 Ιουνίου, μία μέρα πριν από την συγκέντρωση στη Μόσχα, η ρωσική αστυνομία εμφανίστηκε στην πόρτα του διαμερίσματος της Σόμπτσακ με ένταλμα έρευνας, όπως έγινε και στις κατοικίες του Ναβάλνι και του Σεργκέι Ουνταλτσόφ. Της κατέσχεσαν τον ηλεκτρονικό της υπολογιστή και το κινητό της τηλέφωνο ενώ πήραν και το περιεχόμενο ενός χρηματοκιβωτίου το οποίο περιείχε φακέλους. Σύμφωνα με την αστυνομία υπήρχε μέσα σε ατυούς το ποσό του ενός εκατ. ευρώ! Η Σόμπτσακ αναγκάστηκε να δανειστεί χρήματα από τον μακιγιέρ της για να βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητό της!

Πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν για τις αγνές προθέσεις της ρωσίδας καλλονής και την ξαφνική πολιτική της μεταστροφή. Είναι ενδεικτικό ότι σε μια ομιλία της κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής συγκέντρωσης μερίδα κόσμου την αποδοκίμασε.

Η αυθεντικότητά της θα φανεί εν καιρώ. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί μακράν την πιο… εντυπωσιακή παρουσία της ρωσικής αντιπολίτευσης, με τον Πούτιν να προτιμούσε να την έχει στο πλευρό του, παρά απέναντί του.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος


σχετικα αρθρα