Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουμουνδούρου μέχρι και λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επεξεργαζόταν τα ονόματα των… υποψήφιων υπουργών του για το βασικό κυβερνητικό σχήμα του κόμματος.
Αν και στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας το βράδυ της Κυριακής, τα πρόσφατα δημοσκοπικά αποτελέσματα  δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Για αυτό το λόγο, στην Κουμουνδούρου έχουν καταλήξει σε ένα βασικό κυβερνητικό σχήμα με κύριο κορμό μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο φυσικά του «ολιγομελούς και ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου» που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη διακαναλική του συνέντευξη.

Στο κομβικής σημασίας υπουργείο Οικονομικών θα τοποθετηθεί ο Γιάννης Δραγασάκης. Ειδήμων στα οικονομικά με εμπειρία στο εν λόγω υπουργείο επί κυβέρνησης Ξενοφώντα Ζολώτα και συμμετοχή στην αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου στον ΟΑΣΕ είναι από τα «εκλεκτά» πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που χαίρουν της εκτίμησης και του σεβασμού του πολιτικού κόσμου. Εξάλλου, ο κ. Δραγασάκης είναι ο εκφραστής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και υπέρμαχος του ευρώ, ενώ χαρακτηρίζεται «στρατηγός» του κόμματος καθώς  ήταν εκείνος που κατέβασε τον... πήχη της πολυγλωσσίας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο οικονομικό επιτελείο ενδέχεται να συμμετέχουν ο Γιάννης Μηλιός καθώς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οικονομολόγοι και οι δύο που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην επεξεργασία των οικονομικών θέσεων του κόμματος, ενώ η παρουσία του Γιάννη Βαρουφάκη δεν θα αποτελέσει έκπληξη.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης προαλείφεται ο Γιάννης Σταθάκης, πρόσωπο-κλειδί στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βασικό στέλεχος του κόμματος.

Στο υπουργείο Εργασίας ως επικρατέστερο πρόσωπο φέρεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος μάλιστα παρουσίασε  το κοινωνικό και εργασιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και είναι υπεύθυνος της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να αναλάβει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ο Θοδωρής Δρίτσας προορίζεται για το υπουργείο Εθνική Άμυνας έχοντας συντάξει την αμυντική πολιτική του κόμματος. Διόλου τυχαία ήταν κατά πολλούς η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπηρεσιακό υπουργό Φραγκούλη Φράγκο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, τον Θεόδωρο Δρίτσα και τη Ρένα Δούρου. Η τελευταία μάλιστα ενδεχομένως να διατελέσει χρέη υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.

Αναξιοποίητη βεβαίως δεν πρόκειται να μείνει ούτε η Σοφία Σακοράφα, η οποία όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στην Κουμουνδούρου θα αναλάβει καθήκοντα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τέλος, σχεδόν δεδομένη θεωρείται η παρουσία του Πάνου Σκουρλέτη ως κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ το όνομα του Παναγιώτη Στρατούλη «παίζει» για την στελέχωση υπουργείου κοινωνικού αντικειμένου.

Πάντως, στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας δεν θα είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πλην του κ. Δραγασάκη, των οποίων οι υπουργικές θέσεις θα «κινδυνεύσουν».

Αναστασία Γαλάνη