Με το ποσοστό των αναπροφάσιστων να μειώνεται μεν σταδιακά, όσο «έτρεχαν» ως αργά το απόγευμα της Παρασκευής και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά να παραμένει σημαντικά υψηλό, το αποτέλεσμα της σημερινής κάλπης προδιαγράφεται αβέβαιο ως προς το ποιο κόμμα θα λάβει τελικά την πρωτιά.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος υπολογίζεται σε πραγματικούς αριθμούς υψηλότερη από 700.000 εκλογείς, οι οποίοι ουδείς μπορεί να υπολογίσει με ασφάλεια προς ποια κατεύθυνση θα επιλέξουν τελικά να στηρίξουν πολιτικά. Και αυτό διότι παραμένει διάχυτη η αίσθηση της επιλογής κυριολεκτικά μέσα στο παραβάν.

Στο επιτελείο Σαμαρά εκτιμούν ότι το μήνυμα της προεκλογικής περιόδου έχει σταλεί με σαφήνεια και έχει γίνει αντιληπτό και κατανοητό από το μεγαλύτερο τμήμα του εκλογικού σώματος.

Αυτό ωστόσο δεν έχει καθησυχάσει την ηγετική ομάδα της Συγγρού, κυρίως λόγω των ανοιχτών παρεμβάσεων από πολιτικούς αξιωματούχους αλλά και μήντια του εξωτερικού –κυρίως της Γερμανίας- που μπορεί να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους στα όρια της οργής.

Σε κάθε περίπτωση, στην ΝΔ πιθανολογούν ότι στην τελική επιλογή του ψηφοδελτίου, θα οδηγήσουν τους αναποφάσιστους τρείς παράμετροι:

-    Η αίσθηση της ασφάλειας που εκπέμπεται από μια αυριανή διακυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με σαφήνεια και τεκμηριωμένα τοποθετείται υπέρμαχη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και της παραμονής της εντός της Ευρωζώνης.

-    Δεύτερον η πολυφωνία –και μάλλον η κακοφωνία- στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και των σχέσεων της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζει ενιαία εικόνα στην επροσώπηση των θέσεών του ενώ και ο κ. Τσίπρας δεν έχει πείσει ότι μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από τις ακραίες θέσεις που διατυπώνονται από διάφορες συνιστώσες του κόμματός του.

-    Τέλος, το γεγονός ότι –βάσει των ποιοτικών στοιχείων- οι δεξαμενές απ’ όπου μπορεί να αντλήσει εκλογείς ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μάλλον περιορισμένες. Που σημαίνει ότι εκτιμάται πως στην καλύτερη περίπτωση οι αναποφάσιστοι θα απορρίψουν ίσως κάποια κομματική επιλογή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο κ. Τσίπρας, στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Ομόνοια, απευθύνθηκε στους νέους ψηφοφόρους –που αποτελούν και την κεντρική εκλογική του στόχευση- να μην απέχουν από την ψηφοφορία.