Το αίνιγμα του σχηματισμού αλλά και της σύνθεσης της κυβέρνησης καλείται να λύσει, εί δυνατόν και από σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς. O πρόεδρος της ΝΔ πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στις 12:30 το μεσημέρι, όπου και παρέλαβε από τον Κάρολο Παπούλια την πρώτη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης ενώ λίγο μετά τις 14:20 ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Σας εύχομαι να έχετε επιτυχία. Είμαι βέβαιος ότι θα πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και το εθνικό καθήκον που όλοι μας έχουμε. Θέλω να επαναλάβω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ούτε μία ώρα ακυβέρνητη», είπε ο κ. Παπούλιας ενώ ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, υποστήριξε:

«Με την διερευνητική εντολή θα επιδιώξω αμέσως να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής». 

Η στόχευση του Αντώνη Σαμαρά είναι να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών προκειμένου να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη στάση του κ. Τσίπρα, εκτιμάται ότι η επικοινωνία Σαμαρά- Τσίπρα, που πραγματοποίηθηκε πριν λίγη ώρα σε τυπικό πλαίσιο, προκειμένου ο κ. Σαμαράς να συναντηθεί στις 18:00 το απόγευμα με τον κ. Βενιζέλο ως αρχηγό του τρίτου κόμματος. Στις επτά το απόγευμα πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο. 

Από την Συγγρού υπολογίζουν ακόμη και στη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς ο κ. Κουβέλης, έχει τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή με θέσεις ταυτόσημες προς αυτές της ΝΔ ενώ προεκλογικά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Η δύσκολη εξίσωση για τον Αντώνη Σαμαρά αφορά στη σύνθεση της κυβέρνησης. Στην Συγγρού θα καλοέβλεπαν τη συμμετοχή σε αυτήν με στελέχη τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την Δημοκρατική Αριστερά, προκειμένου ο συμβολισμός της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης να είναι εμφανής στην κοινωνία.

Παραμένει ωστόσο αμφίβολο κατά πόσον αυτό είναι εφικτό καθώς, όπως υπενθυμίζουν από την Συγγρού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά έχει επαναλάβει με κάθε ευκαιρία ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι απαραίτητη. Τυχόν επιμονή στη θέση αυτή, πιθανώς συμπαρασύρει σε ανάλογη στάση και τον κ. Κουβέλη.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιασμοί Σαμαρά περιλαμβάνουν ένα βασικό κορμό υπουργείων και την ανάθεσή του τόσο σε τεχνοκράτες όσο και σε πολιτικά στελέχη. Μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνονται οι δύο αντιπρόεδροι κ.κ. Αβραμόπουλος και Δήμας, η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Βορίδης κ.α. 


Πάνος Ρασσιάς


Σχετικά Θέματα:

Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα