Σε σχηματισμό κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας προσβλέπει ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, όπως επανέλαβε ο ίδιος στη δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, κατέστησε προφανή την προσπάθειά του να σχηματιστεί κυβέρνηση με όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή πολιτικών φορέων με κοινοβουλευτική παρουσία, κάτι όμως που απέρριψε εκ προοιμίου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή το γεγονός ότι στη χθεσινοβραδινή δήλωσή του στο Ζάππειο ο κ. Σαμαράς δεν αναφέρθηκε σε επαναδιαπραγματευση του Μνημονίου και την κριτική που του ασκήθηκε από διάφορες πλευρές, αλλά και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα κατά τη δήλωσή του μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στους επικριτές του.

«Την ευρωπαϊκή προοπτική της χωρας τη θέλει ο ελληνικός λαός» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει την επιθυμία των πολιτών γι την παραμονή της χώρας στους κόλπους της ευρωζώνης και την τροποποίηση σημείν του Μνημονίου στην κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας. «Αυτό γίνεται μόνο με επαναδιαπραγμάτευση» ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς εξηγώντας παράλληλα ότι, όπως ο ίδιος σημείωσε και στο Ζάππειο, η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια και, ως εκ τούτου, οφείλει τα τιμήσει την υπογραφή της και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Κατά τα φαινόμενα, σημείο τριβής στη συνάντηση Σαμαρά- Τσίπρα αποτέλεσε και το ενδεχόμενο συνεργασίας σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Ερωτηθείς σχετικά με το αν προτάθηκε από τον κ. Σαμαρά να μετάσχει σε κυβερνηση εθνικής σωτηρίας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έδειξε να ενοχλείται από την ερώτηση και απάντησε: «Μιλήσαμε για σοβαρά πράγματα. Αυτά είναι αστεία πράγματα».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Πρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε στη δήλωσή του ότι η προσπάθειά του εστιάζεται στη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού σχήματος εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων. «Ο κ. Τσίπρας προφανώς δε θέλει να συμμετάσχει σε τέτοια κυβέρνηση» σχολίασε αιχμηρά ο Πρόεδρος της ΝΔ. «Εγώ συνεχίζω την προσπάθεια. Έχει ανάγκη η χώρα να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση». 

Πάνος Ρασσιάς 

Σχετικά Θέματα:

Αντώνης Σαμαράς: «Στόχος μου κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής»