Τόσο η αναμέτρηση της 6ης Μαΐου όσο και αυτή της 17ης Ιουνίου εξελίχθηκαν σε «πρωτοφανή επιχείρηση χειραγώγησης της ψήφου που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με εκβιασμούς, παραπληροφόρηση, και επίθεση στο Κόμμα για την άρνησή του να συμμετέχει σε κυβέρνησης αστικής διαχείρισης της κρίσης», καταγγέλει η ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις πρωτοφανείς απώλειες που κατέγραψε το κόμμα. Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ μετά τις εκλογές θα αποκαλυφθούν πολλά περισσότερα γύρω από τα παρασκήνια των ανταγωνισμών και τη χρησιμοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά. Κατά την εκτίμησή της η ΚΕ του ΚΚΕ αποδίδει τις απώλειες -σε αναντιστοιχία, όπως υποστηρίζει, με την απήχηση των θέσεων και της δράσης του- στην πίεση της λογικής ότι είναι δυνατόν να σχηματιστεί μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης, καθώς επίσης στο κλίμα φοβίας και τρομοκρατίας για την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τονίζεται δε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου είναι αρνητικό για το λαό. 

Η ΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζομένους και όλους όσοι «παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, άντεξαν και έδωσαν την ψήφο τους για μια ακόμη φορά στο ΚΚΕ», ενώ καλεί όλους εκείνους «που προτίμησαν αυτήν την φορά να ψηφίσουν αντί το ΚΚΕ, άλλα κόμματα και ιδιαιτέρα ΣΥΡΙΖΑ, να προβληματισθούν πολύ σοβαρά έστω και εκ των υστέρων».

Μεταξύ άλλων αναφορά γίνεται και στη σταθεροποίηση της εκλογικής δύναμης «της φασιστικής Χρυσής Αυγής» και τη «μετατροπή της σε κοινοβουλευτικό κόμμα».

Γενικότερα, εκτίμηση της ΚΕ είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συμβάλλει στην προώθηση και ενίσχυση των σχεδίων της αστικής τάξης της χώρας να αντικατασταθεί το σύστημα εναλλαγής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εξουσία από ένα νέο δίπολο, την κεντροδεξιά με πυρήνα τη ΝΔ και την κεντροαριστερά με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως αναφέρει, απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος των οργανωμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.