Από τη στιγμή που οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησαν για κυβέρνηση μακράς πνοής και ο Φώτης Κουβέλης για «κυβέρνηση η οποία θα εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», οι συζητήσεις άρχισαν να περιστρέφονται γύρω από το προφίλ του νέου κυβερνητικού σχήματος. Οι απόψεις της πλειοψηφίας των στελεχών των τριών προαναφερομένων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) κλίνουν στην άποψη ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για μια νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά για τη συγκρότηση ενός σχήματος από πολιτικά πρόσωπα που θα κινηθεί σε πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα έχει προσυμφωνηθεί.

Σε ότι αφορά το πλαίσιο, εκτιμούν ότι δεν είναι δύσκολο να βρεθεί και χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι κεντρικό ζήτημα της συμφωνίας δεν μπορεί παρά να είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου- χαρακτηριστικά αναφέρουν ως παραδείγματα θεμάτων προς συζήτηση με τους δανειστές, τις εργασιακές σχέσεις, το ύψος του κατώτερου μισθού και την χρονική επιμήκυνση του προγράμματος.

Στελέχη της ΝΔ αναφέρουν ότι θα είναι ευκολότερο το έργο συνεννόησης με συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ, παρά με τεχνοκράτες όπως οι κ. Ζανιάς, Στουρνάρας και Μαραβέγιας.

Ταυτοχρόνως, αντικρούοντας κάποια επιχειρηματολογία που έχει διατυπωθεί από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο περί μη συμμετοχής πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας, αντιπαραθέτουν ότι υπάρχει και το μοντέλο που ακολούθησε ο Α. Σαμαράς στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Υπήρξαν δηλαδή στελέχη της ΝΔ που συμμετείχαν, χωρίς να μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως οι Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής, Σταύρος Δήμας, Κώστας Αρβανιτόπουλος κ.ά. Ανάλογες σκέψεις διατυπώνονται και μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Είναι πολλοί αυτοί που δηλώνουν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στελέχη της Ιπποκράτους σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Μάλιστα προσθέτουν ότι ακόμα και αν αποφασιστεί να μην είναι βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει αυτή τη στιγμή πλειάδα έμπειρων στελεχών, με εμπειρία σε υπουργεία, εκτός Βουλής. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ονόματα των Δ. Ρέππα, Χρ. Παπουτσή, Π. Μπεγλίτη, Γ. Κουτρουμάνη, Π. Ευθυμίου, Μ. Παπαϊωάννου και της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου.


Θέμης Δαγκλής