Την επιτάγχυνση των διαδικασιών για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και την ανάγκη να τοποθετηθούν φερέγγυα πρόσωπα σε κομβικές θέσεις υποστήριξαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέδειξε ως απολύτως σημαντικό σημείο τη φερεγγυότητα των προσώπων, τα προγραμματικά ζητήματα και τη σύσταση κυβέρνησης με συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής. 

«Είχα μία διεξοδική συζήτηση με τον κ. Βενιζέλο για συγκρότηση κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η παραδοχή μας εξακολουθεί να είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση».  Ο κ. Κουβέλης εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση, ώστε να έχουμε αποδέσμευση από δυσμενείς όρους του μνημονίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε μετά τη συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη: «Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό».

«Είμαι αισιόδοξος από τη συνάντηση με τον κ. Φώτη Κουβέλη. Έχουμε πολύ μεγάλο βαθμό σύγκλισης απόψεων και έχει τώρα πολύ μεγάλη σημασία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες γιατί πρέπει να στείλουμε στο εξωτερικό ένα μήνυμα σταθερότητας και αξιοπιστίας της χώρας και στο εσωτερικό, στον ελληνικό λαό, ένα μήνυμα ασφάλειας και προοπτικής» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


«Συμφωνήσαμε πως πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης βαίνει παράλληλα προς την ανάγκη να συγκροτηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία πρέπει να φροντίσει για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, δηλαδή των όρων που μας επιβλήθηκαν παρά τη βούλησή μας σε πολλά σημεία στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης γιατί τότε βασικός στόχος ήταν να πετύχουμε τη σύναψη της σύμβασης, τη μείωση του χρέους, να φέρουμε την Ελλάδα δηλαδή σε ένα σημείο ασφάλειας, να υπάρχει ένα κεκτημένο ως βάση εκκίνησης για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης» δήλωσε.


Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως σε αυτή την ομάδα διαπραγμάτευσης «είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση και επιβεβλημένη η αποδοχή της πρόσκλησης για τη συμμετοχή και δυνάμεων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση». 


Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι για τον σχηματισμό της κυβέρνησης και για την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης σημασία έχει το προγραμματικό πλαίσιο. Όπως είπε, στο προγραμματικό πλαίσιο των οκτώ σημείων που πρότεινε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ «υπάρχει εκ των πραγμάτων σύγκλιση, γιατί αυτά που έχουμε πει προεκλογικά είναι μία αυτονόητη και προφανής εθνική στρατηγική». 


Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πέρα από την φερεγγυότητα των προσώπων -ζήτημα που θέτει η ΔΗΜΑΡ- χρειάζεται και «καταλληλότητα των προσώπων, τα οποία θα κουβαλήσουν το βάρος της διακυβέρνησης».

Σχετικά Θέματα:

Άμεσα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σαμαρά