current views are: 1

20 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση03:56

Η πλειοψηφία ακολουθεί τον Φώτη Κουβέλη

Με πλειοψηφία άνω του 70 η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς ενέκρινε χθες τα ξημερώματα την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη «για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκροτηθεί στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων».

Δημοσίευση 03:56’
αρθρο-newpost

Με πλειοψηφία άνω του 70 η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς ενέκρινε χθες τα ξημερώματα την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη «για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκροτηθεί στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων».

Με πλειοψηφία άνω του 70 η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς ενέκρινε χθες τα ξημερώματα την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη «για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκροτηθεί στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων». Οι εισηγήσεις της Μαρίας Ρεπούση για ψήφο ανοχής και του Στέφανου Μπαγιώργου για καταψήφιση της πρότασης μειοψήφησαν. Ο δρόμος για την συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι πια ανοικτός. Τόσο εύκολη, όσο φάνηκε στο τέλος δεν ήταν αυτή η απόφαση.

Γιατί μπορεί ο κ. Κουβέλης είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα δώσει κυβέρνηση στη χώρα και θα αποτρέψει τρίτες εκλογές (μια γραμμή στην οποία επέμενε ο Νίκος Μπίστης η οποία παρεμπιπτόντως λειτούργησε προεκλογικά και απέτρεψε τη συντριβή της ΔΗΜΑΡ από την πόλωση) και μπορεί οι «σύντροφοι» της Αγίου Κωνσταντίνου να «έβγαζαν καντήλες» στις 7 το απόγευμα της Κυριακής στην προοπτική να κυβερνήσουν με τους «συντρόφους» της Αγίου Κωνσταντίνου – οι αντιπάθειες βλέπετε είναι μεγάλες και σε προσωπικό επίπεδο – όταν όμως ήρθε η ώρα της αλήθειας ίδρωσαν.

Κυβέρνηση με τη ΝΔ που θα εφαρμόσει το έστω αναθεωρημένο μνημόνιο ήταν κάτι παραπάνω από ότι μπορούσαν να αντέξουν. Οι ενδοιασμοί εκδηλώθηκαν με το καλημέρα σας, στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, την Δευτέρα, όπου 8 από τα 19 μέλη του που πήραν το λόγο, υποστήριξαν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν έπρεπε να μπεί στην κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι οι άλλοι δεν μίλησαν όλοι και υπήρχαν και αποχές, αυτή ήταν η πλειοψηφία του κόμματος τη Δευτέρα το πρωί.

Το απόγευμα, στην ΚΕ όπου ο Κουβέλης εμφανίστηκε στρογγυλεμένος και διστακτικός, η άποψη αυτή επανήλθε με το επιχείρημα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και ότι η ΔΗΜΑΡ θα εξαφανιστεί και διατυπώθηκε από πολλούς και η άποψη υπέρ της αποχής.

Την κατάσταση τη γύρισε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος είχε αποφασίσει ότι θα προχωρήσει. Ο Κουβέλης αιφνιδίασε τους διαφωνούντες με το θετικό κλίμα που έβγαλε στη συνάντηση με το Βενιζέλο και προτίμησε να αγνοήσει τα τηλέφωνα από τις τοπικές οργανώσεις που βομβάρδιζαν το τηλεφωνικό κέντρο της Αγίου Κωνσταντίνου με απειλές παραίτησης, αν το κόμμα συμμετείχε στην κυβέρνηση.

Το απόγευμα στην εισήγηση του στην ΚΕ τάχθηκε υπέρ της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η μόνη παραχώρηση που έκανε σε όσους δυσκολεύονταν ήταν να εισηγηθεί, ότι θα μείνουν έξω από την κυβέρνηση τα πολιτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και ότι θα προταθούν από το κόμμα προσωπικότητες της Αριστεράς. Το κλίμα γύρισε, πολλοί βουλευτές και στελέχη τάχθηκαν υπέρ όχι μόνο της ψήφου εμπιστοσύνης αλλά και της συμμετοχής με πολιτικά στελέχη.

Οι διαφωνούντες πάντως επέμειναν, οι Στέφανος Μπαγιώργος και Ανδρέας Νεφελούδης κατέβασαν πρόταση για καταψήφιση, η Μαρία Ρεπούση για ανοχή, στην ψηφοφορία όμως η συντριπτική πλειοψηφία της Κ.Ε. ακολούθησε τον κ. Κουβέλη.

Θέμης Δαγκλής


σχετικα αρθρα