Παρέλαση ονομάτων γίνεται από χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία και τα πολιτικά πηγαδάκια, αναφορικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης Σαμαρά! Παρά το γεγονός ότι από την Συγγρού επιμένουν μετ’ επιτάσεως ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν μπει ακόμη σε αυτό το στάδιο –κάτι που αναμένεται επισήμως να αρχίσει από σήμερα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων- υπάρχουν κάποια ονόματα που δείχνουν να έχουν «κλειδώσει». Κυρίαρχη πάντως είναι η εκτίμηση ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα επιδιωχθεί να είναι ολιγομελές –στόχος είναι να υπάρχουν 15 υπουργοί και 20 υφυπουργοί- ενώ ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως προτίθεται να προχωρήσει σε ανατροπές ως προς την τελική επιλογή των προσώπων, σε συνεργασία βέβαια με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, με σαφή στόχευση την μακροβιότητα της κυβέρνησης.

Για το κομβικό υπουργείο Οικονομικών αναπτύσσονται πλείστα όσα σενάρια. Από το να κρατήσει την εποπτεία ο νεος πρωθυπουργός, ορίζοντας αναπληρωτή και με τρικομματική εκπροσώπηση, μέχρι του να υπάρχει αυτόνομος υπουργός Οικονομικών. Για τη θέση προορίζεται ο Βασίλης Ράπανος με αναπληρωτή τον κ. Γιώργο Ζανιά.

Στο υπουργείο αναμένεται να αξιοποιηθεί και ο Γιάννης Μουρμούρας ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή σε ρόλο υφυπουργών των κ.κ. Σταϊκούρα και Μηταράκη.

Το όνομα του Κ. Χατζηδάκη «παίζει» για το Υπουργείο Ανάπτυξης, για το οποίο ακούγεται και εκείνο του κ. Γιάννη Στουρνάρα (κατά πληροφορίες υπήρξε και τηλεφωνική επαφή Σαμαρά- Στουρνάρα προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν προθέσεις). Πιθανότερο σενάριο ο κ. Στουρνάρας να είναι αναπληρωτής υπουργός. 

Για το υπουργείο Ναυτιλίας, που πρόκειται να επανασυσταθεί, έχει ακουστεί το όνομα του Αλ. Τουρκολιά, στελέχους της Εθνικής Τράπεζας ενώ, για το Τουρισμού (που θα διαχωριστεί από το Πολιτισμού) προωθείται η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Αξιοποίησή της πάντως θεωρείται δεδομένη ακόμη και στο ενδεχόμενο υφυπουργοποίησής της, υπό το υπουργείο Πολιτισμού. Εκτός από τα δύο παραπάνω υπουργεία, θα επανασυσταθεί και το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη.

Από τους βέβαιους προς αξιοποίηση θεωρείται και ο Κων. Αρβανιτόπουλος, πιθανώς στο υπουργείο Παιδείας –όπου διετέλεσε και κατά την πρωθυπουργία Παπαδήμου- εφ’ όσον το χαρτοφυλάκειο διατηρηθεί από την ΝΔ.

Ένα από τα ζητήματα προς αντιμετώπιση είναι αυτό των κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου και Κυριάκου Μητσοτάκη, τα ονόματα των οποίων ακούγονται για το υπουργείο Περιβάλλοντος ή το υπουργείο Υποδομών. Η συμμετοχή, μάλιστα, του κ. Μητσοτάκη εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τη συμμετοχή της κυρίας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται ότι ενδέχεται να αναλάβει ο κ. Μανιτάκης ή ο κ. Ρουπακιώτης. Όποιος δεν το αναλάβει πιθανότατα θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης. Ένα άλλο πρόσωπο το οποίο ακούγεται ότι θα υπουργοποιηθεί είναι του διακεκριμένου καρδιολόγου Χριστόδουλου Στεφανάδη. 

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι από τα χαρτοφυλάκια που η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να ακούγεται ως πιθανότερος υπουργός.  Ενισχυμένο ωστόσο είναι και το σενάριο ο κ. Αβραμόπουλος να προταθεί από την πλευρά της ΝΔ για Πρόεδρος της Βουλής, καθώς είναι μετριοπαθής και η ισορροπιστική, πολιτική του συμπεριφορά εκτιμάται ως η καταλληλότερη για τη διαχείριση του δύσκολου, επτακομματικού χάρτη της νέας Βουλής.  Ωστόσο, για τη θέση του προέδρου της Βουλής ακούγεται και το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Στο υπουργείο Υγείας ενδέχεται να τοποθετηθεί ο κ. Μαρίος Σαλμάς, ενώ υπουργός Επικρατείας θα αναλάβει ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Γιάννης Μιχελάκης. 

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προορίζεται ο κ. Κώστας Τζαβάρας και για το Πολιτισμού ακούγεται το όνομα της κυρίας Λίνας Μενδώνη μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Μενδώνη είναι στέλεχος του υπουργείου εδώ και πολλά και χρόνια. 

Για τη θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ακούγεται το όνομα του νομικού, Τάκη Μπαλτάκου. 

Η τελική λίστα της κυβερνητικής σύνθεσης αναμένεται να κλείσει σήμερα, κυρίως ως προς το θέμα των υφυπουργών, μετά και τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τον κ. Βενιζέλο για τη μορφή συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. 


Πάνος Ρασσιάς