Νέος πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Την ανάγκη για «κυβέρνηση μακράς πνοής που θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς. «Καλή επιτυχία» του ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε εξέλιξη η συνάντηση με Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Την Πέμπτη η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.  Τα ονόματα των νέων υπουργών θα δοθούν τελικά αύριο το πρωί στη δημοσιότητα και εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ορκομωσία τους.  

Ο Αντώνης Σαμαράς αμεσώς μετά την ορκωμοσία του μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και παρέλαβε τη σκυτάλη από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά τόνισε: «Κύριε πρωθυπουργέ συγχαρητήρια, αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη και ιστορική καμπή. Έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Πρέπει να φροντίσετε να στηθούν ξανά οι δομές του ελληνικού κράτους. Η Ελλάδα μας αξίζει να είναι στην ενωμένη Ευρώπη. Στην προσπάθεια αυτή δεν είστε μόνος. Χρειάζεται εθνική συσπείρωση και θα έχετε τη βοήθεια όλων μας».

Ο νέος πρωθυπουργός απο την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Πικραμμένο για την ενημέρωση και επεσήμανε ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνσησης είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Γνωρίζω την ανάγκη της γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας. Πρέπει να πετύχουμε. Έχω πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Προτεραιότητα μας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή». 

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 

Στον καθιερωμένο διάλογο που είχαν ο κ. Παπούλιας με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε «τι απέδωσε ο μαραθώνιος».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Ο μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη, την αναγκαία προϋπόθεση για μια μακρόπνοη κυβέρνηση, η οποία θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στον ελληνικό λαό».

«Σας δίνω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας καθώς τα προβλήματα είναι πολλά», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Σαμαράς έκανε την πρώτη δήλωσή του ως πρωθυπουργός της χώρας. «Ελπίζω και έχω εμπιστοσύνη ότι με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτό θα ζητήσω αύριο και από τη νέα κυβέρνηση, δηλαδή σκληρή δουλειά για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό μας».

Τον κ. Σαμαρά συνόδευσαν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης και ο κ. Θανάσης Μπούρας.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.  Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «16 υπουργοί συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Ναυτιλίας που πρέπει να ανασυσταθεί, και 12 υφυπουργοί αρκούν για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα».

Η ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά
Σχετικό θέμα: Η Μέρκελ προσκαλεί τον Σαμαρά στο Βερολίνο