O άλλωτε κήνσορας του νεοπλουτισμού, του λαικισμού και της πολιτικής μιζέριας ανέλαβε χτες χρέη υφυπουργού Ναυτιλίας στην κυβέρνηση συνεργασίας. Σήμερα, η περιουσία του είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια αλλά εκτιμάται σε αρκετά δισεκατομμυρία ευρώ. Ανήκει στην «επίλεκτη» κάστα των εφοπλιστών που κινούν τα νήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ο Γιώργος Βερνίκος, που αποτελεί την έκπληξη στη λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης, ειδοποιήθηκε μόλις μια ώρα πριν «κλείσει» το κυβερνητικό σχήμα και δέχτηκε να συμμετέχει. Όντας εφοπλιστής τουλάχιστον θα γνωρίζει ορισμένα πράγματα παραπάνω για το χαρτοφυλάκιο του Ναυτιλίας, είναι η πρώτη ανάγνωση της επιλογής του από τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.

Πολλοί θα σπεύσουν ωστόσο να πουν ότι θα εξυπηρετεί κατα κόρον τα συμφέροντα των εφοπλιστών, οι οποίοι απολαμβάνουν εδώ και χρόνια πολλές φορολογικές εξαιρέσεις και χαίρουν κρατικής επιείκειας. Δεν μένει παρά να δούμε. Ο νέος υφυπουργός πάντως παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε στα... πούπουλα προερχόμενος από εφοπλιστική οικογένεια της Σίφνου και βούτηξε από νωρίς το δαχτυλό του στο μέλι κάνοντας ανοίγματα στην επιχείρηση του πατέρα του, είχε αντιδικτατορική δράση ως φοιτητής στη Νομική Αθηνών επιδεικνύοντας ένα πιο «διαφορετικό» βιογραφικό σε σχέση με τους υπόλοιπους «μη επαγγελματίες» υπουργούς που βρίσκονται στη νέα κυβέρνηση.

Διδάχθηκα, ως «αντιφρονούντας» φοιτητής της Νομικής, πολλά από τη δικτατορία και τους αγώνες ενάντιά της, έχει δηλώσει.

Για του λόγου το αληθές, ο Γιώργος Βερνίκος, υπήρξε από τους πρωτοστάτες της ΕΚΙΝ, της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων, και από τα πιο ενεργά μέλη του φοιτητικού κινήματος της Νομικής έχοντας φυλακιστεί και βασανιστεί άγρια από την χούντα. Σύντροφοί του ήταν ο Δημήτρης Τσάτσος, ο Γεωργίος- Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Μάκης Παρασκευόπουλος, ο Άλκης Κούρκουλας με τους οποίους βρέθηκε σε διπλανά κελιά επί χούντας.

«Γι' αυτά τα αρχεία… είχα φάει πολύ ξύλο» θυμάται ο Γιώργος Βερνίκος όταν αναφέρεται στα φυλλάδια που μοίραζε κρυφά για την ΕΚΙΝ. Έγραψε μάλιστα και βιβλίο για τους αγώνες της γενιά τους υπό τον τίτλο «Όταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Το αντιδικτατορικό κίνημα: η ΕΚΙΝ και οι καταλήψεις της Νομικής», όπου νοσταλγεί τους αγώνες του κατά του...ορατού εχθρού. Αν και υποστηρίζει ότι οι πολιτικές του πεποιθήσεις παρέμειναν κεντροαριστερές, όταν η χούντα έπεσε ο απόφοιτος της Νομικής άφησε πίσω την αντιστασιακή του δράση και βούτηξε με φόρα στα βαθιά νερά του ελληνικού επιχειρείν διαβιώντας πλουσιοπάροχα. Για αυτό το λόγο, οι παλιοί του σύντροφοι τον χαρακτηρίζουν «αστό».

Τα καλοκαίρια του τα περνά συνήθως στη Σίφνο, όπου έχει μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα και φημισμένο εστιατόριο. Το νησί επισκέπτεται συχνά με πολυτελές σκάφος και η κόρη του Μαρίνα η οποία αν και εργάζεται στην εταιρεία του πατέρα της περνά αρκετό χρόνο ασχολούμενη με την τέχνη της φωτογραφίας, ενώ είναι γνωστή για το πολυτελές lifestyle της. Η οικογένεια εξάλλου έχε παράδοση στην αγορά πλοίων καθώς ο παλαιότερος Βερνίκος άρχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στα μέσα του 19ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη και τη μετέφερε στον Πειραιά τη δεκαετία του 1920.

Οι σπουδές του Γιώργου Βερνίκου στα Οικονομικά στη Νομική Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου απέδωσαν τα μέγιστα ιδρύοντας μόλις το 1975 τον δικό του όμιλο εταιρειών VERNICOS YACHTS. Στη δεκαετία του '80 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων. Μια δεκαετία αργότερα συνιδρύει το ελληνικό γραφείο της GREENPEACE το 1990.

Μεταξύ άλλων σήμερα συμμετέχει στον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας, στο Σύνδεσμο Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών, και στην Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση, ενώ αρθρογραφεί συχνά στα «Νέα» για την... οικονομική κρίση.

«Η δική μου πορεία μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρη» συζητά όταν βρίσκεται στις παρέες πολιτικών, ωστόσο από αύριο καλείται να αποδείξει αν θα καταφέρει να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στις πολιτικές και επιχειρηματικές κόκκινες γραμμές που θα υπάρξουν στο κομβικής σημασίας επανασυσταθέν υπουργείο Ναυτιλίας.

Αναστασία Γαλάνη

Σχετικά Θέματα:
 

Υπάρχει νομικό θέμα με τον κύριο Βερνίκο;