Τις αιτίες που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην χειρότερη ήττα της ιστορίας του στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, αναλύει σε κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής της, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα ζητά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλάβει ευθύνες χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:

«Οι εκλογές Μαΐου – Ιουνίου τελείωσαν και αναδιέταξαν την εκλογική επιρροή των πολιτικών δυνάμεων θέτοντας τέλος στην δυνατότητα ύπαρξης μονοκομματικής κυβέρνησης. Το εκλογικό σώμα άλλαξε τον κομματικό συσχετισμό δυνάμεων, κατέγραψε σε εκλογικό επίπεδο τις κοινωνικές διεργασίες του τελευταίου διαστήματος και ανέτρεψε το υπάρχον πολιτικό σύστημα καταργώντας την μονοκομματική διακυβέρνηση της χώρας για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση. 

Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ που απροετοίμαστα, ερασιτεχνικά και με λάθος πολιτική πρακτικήθέλησε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η εκλογική δύναμή του στο 12,3% από 44%. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ υπέστη την μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του.

Μια ήττα στρατηγικού χαρακτήρα και κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα συμπλήρωμα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος χωρίς κοινωνική αναφορά και με αδύναμη εκλογική επιρροή. Κινδυνεύει να μετατραπεί σε κομπάρσος από πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως κόμμα καθεστωτικό παλαιάς κοπής, που συμμαζεύει προύχοντες - βουλευτές οι οποίοι αθροίζουν τους πελάτες – ψηφοφόρους τους μήπως και διασώσουν την κοινοβουλευτική τους παρουσία. Κοντολογίς τα αίτια της ήττας είναι δομικά.     

Η βασική αιτία της ήττας είναι η  σταδιακή μετάλλαξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ από ριζοσπαστικό προοδευτικό κίνημα σε κόμμα διαχειριστή της κυβερνητικής εξουσίας χωρίς φαντασία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ στέγνωσε την ψυχή του και γι' αυτό τιμωρήθηκε, λησμόνησε τις αρχές του και τις αξίες του και γι' αυτό έχασε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ ανέλαβε κυβερνητικές και κομματικές ευθύνες σε δύσκολες συνθήκες. 
Η νέα κομματική ηγεσία παρά την προσπάθεια που κατέβαλε δεν απέφυγε επιπλέον λάθη στη διάρκεια της διπλής προεκλογικής περιόδου: Θολό πολιτικό μήνυμα, αδυναμία συσπείρωσης της κομματικής βάσης, τραγική επικοινωνιακή πολιτική επέτειναν το αρνητικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς όμως ακόμη και σήμερα, παρά τον σχηματισμό κυβέρνησης, η χώρα φαίνεται να αιωρείται στο κενό και το ΠΑ.ΣΟ.Κ να στροβιλίζεται ως καρυδότσουφλο στον αέρα. Το συσσωρευμένο χρέος, προϊόν της κακοδιαχείρισης πολλών κυβερνήσεων και  ιδιαίτερα εκείνων της Ν.Δ, κατέφαγε τα σωθικά της χώρας και η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική διαχείριση εκ μέρους μας σμπαράλιασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. 

Η διαβρωτική οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας συμπαρέσυρε σε ραγδαία αποδιάρθρωση και το κόμμα. 
Ελπίζουμε να διαψευστεί η εκτίμησή μας ότι η επιλογή του Προέδρου να συμμετέχει στην κυβέρνηση Σαμαρά με άρωμα Κουβέλη αποτελεί πολιτικό λάθος. 

Ελπίζουμε να μην διατηρήσει μόνο τη χώρα όρθια αλλά και τους Έλληνες ζωντανούς, διαφορετικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα γίνει έρμαιο στον καταγγελτικό λαϊκισμό και την ανεύθυνη υποσχεσιολογία του κυρίου Τσίπρα και των αντιλήψεων μιας κοντόφθαλμης “αριστεράς” που έρχεται από το παρελθόν.
Στην περίπτωση όμως που επιβεβαιωθούμε το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί σε ακόμη πιο δυσχερή πολιτική θέση αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης σε επόμενη εκλογική διαδικασία.  

Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ εδώ και χρόνια είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για όλα τα νοσηρά φαινόμενα στην κυβέρνηση και το κόμμα και είχε προτείνει και λύσεις διεξόδου που δυστυχώς δεν εισακούστηκαν. Γνώμονας της πολιτικής μας δράσης ήταν, είναι και θα είναι η ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ ιδρύθηκε για να υπηρετεί το Λαό και την Πατρίδα.

Αγωνιστήκαμε με ανιδιοτέλεια και επιμονή για την προώθηση των προοδευτικών πολιτικών και αξιών της παράταξης. Επισημάναμε πάντα έντονα τις αυθαιρεσίες και αυταρχικότητες της κυβερνητικής διαχείρισης και της κομματικής εξουσίας διαφυλάττοντας ως κόρη οφθαλμού την ενότητα της παράταξης.

Σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε την εσωκομματική δημοκρατία και καυτηριάζουμε τον κίνδυνο των εθελόδουλων αυλών και τις μοναρχικές-πριγκηπικές αντιλήψεις των κομματικών ηγεσιών που ακόμη και σήμερα υπάρχουν.

Η πατρίδα μας σήμερα βιώνει μια οικονομική κρίση αλλά και μια ανθρωπιστική κρίση που ισοδυναμεί με τις συνέπειες μιας εθνικής καταστροφής. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλει λοιπόν να αναλογιστεί τις μεγάλες του ευθύνες και να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να επανακτήσουμε την αρμόζουσα θέση στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οφείλουμε να εγκαταλείψουμε τις απαρχαιωμένες λογικές μιας κομματικής ηγεσίας που θέλει να κατασκευάσει την κομματική βάση. 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν, είναι και θα είναι κίνημα λαού και ως τέτοιο έχει προοπτική. Τα σοσιαλιστικά και δημοκρατικά κόμματα γεννιούνται και αναγεννιούνται κυρίως από τη βάση και όχι από το ραβδάκι ενός χαρισματικού ηγέτη.  Τα σοσιαλιστικά κόμματα έχουν ιστορία που δεν  εκποιούν ούτε την αρνούνται στην πρώτη δύσκολη στιγμή. 
Συνεπώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν χρειάζεται αναζήτηση νέας ταυτότητας και φυσιογνωμίας, αλλά να ξαναδώσει περιεχόμενο στις αρχές και στις αξίες του. Και κόμμα έχουμε και ιστορία έχουμε και είμαστε περήφανοι γι' αυτό.     

Χρειάζεται λοιπόν να αναζητήσουμε μέσα από ειλικρινή και δημοκρατικό διάλογο τα αίτια της συντριβής μας και το νέο πολιτικό πλαίσιο του δημοκρατικού σοσιαλισμού που εκπροσωπούμε. Γι' αυτό λέμε όχι στις βιαστικές λύσεις με γρήγορες Συνδιασκέψεις και πανηγυρικά Συνέδρια. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ κινδυνεύει από την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου, από τον ιδεολογικό και πολιτικό αποπροσανατολισμό και από τις παρέες που εκλαμβάνουν τον εαυτό τους ως εκπρόσωπο όλων. 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ανήκει στον ελληνικό λαό, στα μέλη και στους φίλους του.

Γι' αυτό καλούμε τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ να αναλάβει τις απαραίτητες και αναγκαίες πρωτοβουλίες που αρμόζουν στην ιστορία μας χωρίς αποκλεισμούς ή αφορισμούς.  

Στην πολιτική κρίση οφείλουμε να απαντήσουμε συναντώντας και πάλι το ΠΑΣΟΚ των αξιών.

Στην οργανωτική αποδιάρθρωση οφείλουμε να προτάξουμε το αίτημα για μια Οργανωτική Επανάσταση που θα ξαναζωντανέψει το κίνημα και τις οργανώσεις και θα αφυπνίσει τα μέλη και τα στελέχη μας.

Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την έρημο που σήμερα διαβαίνουμε.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ δυνατό».