«Στην καρδιά της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, αναλαμβάνω την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής με πλήρη επίγνωση της εθνικής σημασίας αυτής της αποστολής» δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, στόχος είναι να ξαναβρεί η χώρα το κύρος και τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και το διεθνές περιβάλλον και προϋπόθεση γι' αυτό -όπως υποστήριξε- είναι η δημιουργία εθνικού μετώπου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων και του λαού.

«Το έργο σας δεν θα είναι εύκολο, καθώς η κρίση που πλήττει τη χώρα δεν άφησε αλώβητη την εξωτερική πολιτική», δήλωσε από την πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου. 


Εκφράζοντας στον διάδοχό του την «εκτίμησή του και την αγάπη του», σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος επιστρέφει «σ' έναν γνώριμο χώρο, όπου έχει τις ρίζες του και τον οποίο ποτέ δεν ξέχασε». Επισημαίνοντας εξάλλου τη δυσκολία της συγκυρίας, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε πως «η ισχυρή διεθνής θέση μιας χώρας είναι προϋπόθεση για την άσκηση μιας αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής».