Ολοκληρώθηκαν οι τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργικών χαρτοφυλακίων μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 39 μέλη (17 υπουργούς και 22 αναπληρωτές και υφυπουργούς). Μόνο δύο είναι οι γυναίκες στο νέο κυβερνητικό σχήμα.  Ο νέος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που προέχει για την πολιτική ηγεσία είναι να εργαστεί σκληρά ενώ διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση των μεγάλων ευθυνών. «Σας ζητώ να είστε αυστηροί αλλά δίκαιοι. Να μας κρίνετε για τις πράξεις μας. Να αγνοήσετε ό,τι μας αφήνει το κακό παρελθόν των συγκρούσεων», ανέφερε.

Ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ξεκαθάρισε ότι «η υποκατάσταση των σωμάτων ασφαλείας, του έργου τους, δεν προβλέπεται ούτε από το δικαιικό ούτε από το αξιακό μας σύστημα». Επίσης αναφέρθηκε και στους κύριους άξονες όπου πρόκειται να επικεντρωθεί η πολιτική του υπουργείου. 

Η λέξη κλειδί είναι η λέξη εμπιστοσύνη, υποστήριξε ο νεός υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κατά την παραλαβή του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, διαμηνύοντας ταυτόχρονα προς πάσα κατεύθυνση ότι «πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών». 

Τις προτεραιότητες της πολιτικής που θα εφαρμόσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σκιαγράφησε ο νέος υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής. 

«Η κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να έχει συνέχεια», τόνισε ο νέος υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά την  τελετή  παράδοσης - παραλαβής στι νέο υπερυπουργείο  Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού διατυπώνοντας παράλληλα την πρόθεσή του να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αυτές που σχεδίασαν και νομοθέτησαν οι προηγούμενες ηγεσίες στο υπουργείο Παιδείας.

«Στην καρδιά της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, αναλαμβάνω την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής με πλήρη επίγνωση της εθνικής σημασίας αυτής της αποστολής» δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών. 

Βασική επιδίωξη της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα είναι η οικονομική κρίση να μη μετατραπεί σε κρίση εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας, υπογράμμισε ο νέος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής.

Τους κεντρικούς στόχους της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας παρουσίασε ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής. Μεταξύ αυτών, όπως εξήγησε, είναι η διασφάλιση της ισορροπίας και της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, καθώς και η εναρμόνιση των συλλογικών συμβάσεων και των μισθών με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Τη δέσμευσή του για σκληρή δουλειά με στόχο την υλοποίηση των πολιτικών του υπουργείου εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος.  

H Όλγα Κεφαλογιάννη, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της εκτίμησε ότι ο τουρισμός μπορεί να αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής και πρωταγωνιστής για την έξοδο της χώρας από την κρίση και πρόσθεσε ότι ισχυρός τουρισμός σημαίνει εισόδημα, καταπολέμηση ανεργίας, νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

«Αναλαμβάνω το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων, της βαριάς ευθύνης που επωμίζομαι απέναντι στον τόπο, στον ελληνικό λαό, κυρίως όμως απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους και στην ελληνική διοίκηση», τόνισε ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης.