«... με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση του νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας ...».
Αυτή η αποστροφή από τον «οδικού χάρτη» της νέας κυβέρνησης αποτέλεσε αιτία οργισμένης αντίδρασης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου.
 
Η επίμαχη παράγραφος αντανακλά, κατά την κυρία Κωνσταντοπούλου, απόπειρα ακόμη μεγαλύτερης υποβάθμισης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, καθώς και πρόθεση υπονόμευσης του συνταγματικά κατοχυρωμένου ρόλου που καλείται να διαδραματίζει η εκάστοτε Αντιπολίτευση, αφού προκαταβάλλει τη στάση του σώματος της Βουλής, πριν καν ακόμη αυτό συσταθεί ως τέτοιο.

Όπως τονίζει η κυρία Κωνσταντοπούλου, «υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι, όσο υπάρχει ακόμη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στη χώρα μας, η Κοινοβουλευτική Λειτουργία δεν εξαγγέλλεται από την Κυβέρνηση. Το Προεδρείο της Βουλής (στο οποίο θεσμικά συμμετέχει η Αντιπολίτευση) δεν ενεργεί κατά παραγγελία της Κυβερνήσεως, ούτε λαμβάνει εντολές πριν καν εκλεγεί. Και, κυρίως, ο Κανονισμός της Βουλής έχει ως σκοπό να διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την αναλογική αντιπροσώπευση και ακρόαση των Κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη και όχι να προστατεύει ή να δημιουργεί προνόμια για Κυβερνήσεις ή Κυβερνώσες Κομματικές Κοινοπραξίες».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει διατυπώνοντας τη λύπη της που η τρικομματική κυβέρνηση δε δεσμεύθηκε σε κάτι έναντι όλων όσων πλήττονται από την κρίση, αλλά προτίμησε να εξαγγείλει μία θεσμική παρέμβαση που όχι μόνο, όπως υποστηρίζει, δεν επιλύει τα υφιστάμενα θεσμικά προβλήματα, μα προκαλεί νέες θεσμικές δυσλειτουργίες.