Ενδεικτική της κρισιμότητας που χαρακτηρίζει το χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, ήταν η στάση του προκατόχου του, Χρήστου Κίττα κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής. «Δεν μπορώ να το υποφέρω αυτό, να βλέπω τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται. Φεύγω με πικρία» δήλωσε ο κ. Κίττας και παρέδωσε την… καυτή πατάτα του εθνικού συστήματος υγείας στον κ. Λυκουρέντζο. Ο νέος υπουργός, ο οποίος να σημειώσουμε ότι δεν έχει αναλάβει παρόμοιο χαρτοφυλάκιο στο παρελθόν παρά μόνον το υπουργείο Παιδείας, καλείται να δώσει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ. Αν και έχει προαναγγείλει έντονες συγκρούσεις με τους συνδικαλιστές έχοντας εκφράσει αυστηρό μήνυμα προς τους φαρμακοποιούς, η… νοσούσα Υγεία μάλλον θα μετατραπεί σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον νέο υπουργό από Δευτέρα.

Πρώτος σκόπελος οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών που συνεχίζονται σε θερμό κλίμα.
Οι φαρμακοποιοί της Αττικής αλλά και ορισμένων μεγάλων πόλεων της περιφέρειας εμμένουν στη στάση τους γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν τα φάρμακά τους μέχρι τις 30 Ιουνίου τουλάχιστον.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η στάση πληρωμών του Δημοσίου για τις συνταγές του 2011, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου επιμένουν σε συμψηφισμό των χρεών τους προς το Δημόσιο με τα οφειλόμενα του νέου ενιαίου Ταμείου.

Κομβικής σημασίας ημερομηνία για την τούδε και στο εξής στάση των φαρμακοποιών πάντως κρίνεται η αυριανή, οπότε και αναμένουν εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ και αφορούν σε οφειλές μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου. Την εξόφληση παλαιών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ διεκδικούν και οι ιδιωτικές κλινικές και οι συμβεβλημένοι γιατροί οι οποίοι ενδέχεται να συμμετέχουν στον «χορό» των κινητοποιήσεων.

Η προσωρινή ωστόσο λύση που δόθηκε επί της υπηρεσιακής κυβέρνησης στο ζήτημα δεν έδωσε παρά παράταση ολίγων εβδομάδων στο σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων ακόμη και βασικών φαρμάκων στα νοσοκομεία λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Επισημαίνεται ότι τα χρέη του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές, έχουν ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, από το 2010 έως σήμερα με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να μην διαθέτουν ούτε γάζες και σύριγγες ή τα φαρμακευτικά σκευάσματα που προορίζονται για την θεραπεία του καρκίνου.

Ουδείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να λησμονήσει, και δη ο κ. Λυκουρέντζος, την κραυγή απελπισίας των καρκινοπαθών, που μάλιστα έκανε και τον γύρο του κόσμου, για τις απαράδεκτες ελλείψεις των φαρμάκων τους στα νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, σε νούμερο ένα «αντίπαλο» του νέου υπουργού αναμένεται να αναδειχθεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κώστας Λουράντος, ο οποίος απείλησε ακόμη και με παραίτηση τους συναδέλφους του που δεν συσστρατεύθηκαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων έως ότου αποπληρωθούν οι οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, «καταλύτες» της εκκολαπτόμενης σύγκρουσης μεταξύ του υπουργείου και των εκπροσώπων του κλάδου ίσως σταθούν ο πρώην τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και νυν υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς και η συναδελφός του πλέον, καθηγήτρια Παθολογίας-Ανοσολογίας, Φωτεινή Σκοπούλη, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία στο χώρο της Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Λυκουρέτζος καλείται να κάτσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» και να φανεί αντάξιος των προσδοκιών καθώς οι παθογένειες του εθνικού συστήματος Υγείας είναι βαθιές και η οικονομική καταρράκωση των νοσοκομείων πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προκύπτει με την πρώτη ανάγνωση.

Αναστασία Γαλάνη