Το λόγο που αποφάσισε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωση του στο «Έθνος της Κυριακής».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το «ΠΑΣΟΚ δίνει προτεραιότητα στην ανασύσταση της παράταξης και όχι στην καθημερινή διαχείριση του κυβερνητικού έργου», ενώ όπως υποστηρίζει «δεν μας ζητήθηκε , μεγαλύτερη συμμετοχή».

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του προγραμματικού πλαισίου που συμφωνήθηκε και «θα παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση απόκλισης».

Αυτό με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφορά «τη στελέχωση και την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία».

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει στη δήλωση του ο κ. Βενιζέλος, το κρίσιμο ζήτημα των επόμενων εβδομάδων είναι «η συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, κυρίως για την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής», γιατί σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μόνο μετά από αυτό θα έχει  «θα έχει αποσαφηνιστεί το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί η χώρα και άρα η νέα κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι, «υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει το συμφωνημένο μεταξύ των τριών κομμάτων προγραμματικό πλαίσιο».