Ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι είναι το πρόσωπο που σηματοδοτεί τη νέα εποχή του μεγαλύτερου αραβικού κράτους, της Αιγύπτου, έχοντας μία ξεκάθαρη αποστολή: Να βγάλει τη χώρα από το χάος.
Ο 61χρονος, συντηρητικός πολιτικός, αποτελεί τον πρώτο πολίτη πρόεδρο της Αιγύπτου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον στρατό, ο οποίος ασκούσε την εξουσία για έξι δεκαετίες μετά την πτώση της μοναρχίας, σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν φαβορί για το χρίσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο αποκλεισμός του «χαρισματικού» Χαϊράτ αλ Σάτερ από την Εκλογική Επιτροπή, τον έθεσε αντίπαλο του πρώην διοικητή της αεροπορίας και υποψήφιο του στρατού, Μοχάμεντ Σαφίκ.

Γεννήθηκε το 1951 στην επαρχία της Σαρκίγια. Σπούδασε μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, πριν μεταβεί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ για να κάνει διδακτορικό. Στη συνέχεια εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στις αρχές της δεκαετίας του '80, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε για να διδάξει σε αιγυπτιακό πανεπιστήμιο.

Η ανάδυσή του στη μουσουλμανική αδελφότητα σημειώθηκε λίγο μετά το 2000, με τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.
Μέχρι τότε δεν ήταν γνωστός για... αγωνιστικούς λόγους ή για κάποια φυλάκιση. Ο Μόρσι χαρακτηρίστηκε από την «πειθαρχημένη» στάση του στα εσωκομματικά δρώμενα και στην προσήλωσή του στον Σάτερ.

Ο τελευταίος ήταν αυτός που τον ώθησε στην πρώτη γραμμή, με τον Μόρσι να αναλαμβάνει την ευθύνη κρίσιμων τομέων για την Αδελφότητα, όπως του πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού. Τον Απρίλιο του 2011 επελέγη ως πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του νέου πολιτικού κόμματος των Ισλαμιστών.

Το 2006, πάντως, ο Μόρσι έμεινε για επτά μήνες στη φυλακή, για συμμετοχή σε διαδήλωση κατά του Μουμπάρακ. Στις 28 Ιανουαρίου του 2011 συνελήφθη εκ νέου, μαζί με άλλα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια του καθεστώτος, να ανακόψει το κύμα διαδηλώσεων. 

Ο Μοχάμεντ Μόρσι ήταν μία από τις συντηρητικότερες φωνές μέσα στην παλαιότερη ισλαμική οργάνωση στην Αίγυπτο, γεγονός που τον οδήγησε σε αρκετές ρήξεις με την προοδευτική νεολαία της. 

Είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι επέτρεπε την κυκλοφορία περιοδικών με γυμνά εξώφυλλα και μουσικών βίντεο με «ακατάλληλο» περιεχόμενο. Ως βουλευτής, μάλιστα, είχε στηλιτεύσει τον θεσμό της «Μις Αίγυπτος» θεωρώντας ότι προσβάλλει «το σύνταγμα, την ισλαμική σαρία και την κοινωνική τάξη».

Ο ίδιος είχε καταγγείλει την ύπαρξη αμερικανικά υποκινούμενων δυνάμεων μέσα στην κυβέρνηση, που προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη θρησκευτική εκπαίδευση στη χώρα.  Η κόρη του είναι παντρεμένη με ένα άλλο μέλος της Αδελφότητας, ενώ χαρακτήρισε τη γυναίκα του, που φοράει μαντίλα, ως «ακτιβίστρια» των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Προεκλογικά, εξήγγειλε την «αναγέννηση της Αιγύπτου, πάνω σε ισλαμικά θεμέλια». 

Πολλοί είναι πάντως οι Αιγύπτιοι, όχι μόνο η χριστιανική μειονότητα, που παραμένουν καχύποπτοι για τον Μόρσι και τις προθέσεις του. Τώρα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν αν είχαν δίκιο ή όχι. Η Αίγυπτος και κυρίως οι πολίτες της, δεν μπορούν να αντέξουν άλλη μία πολιτική «προδοσία»...


Βαγγέλης Βιτζηλαίος