Την παραίτησή του γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Βερνίκος, λόγω της συμμετοχής του σε offshore εταιρεία. Ο εφοπλιστής δήλωσε άγνοια για το νόμο που απαγορεύει στους υπουργούς και υφυπουργούς να μετέχουν σε τέτοιου είδους εταιρείες και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που το γνώριζε δεν θα ορκιζόταν.

Πριν από την υποβολή της παραίτησης ο κ. Βερνίκος ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Όταν του επισημάνθηκε το ασυμβίβαστο ο κ. Βενιζέλος απάντησε στον κ. Βερνίκο: «Ο νόμος είναι νόμος είναι Γιώργο».

Ο κ. Βερνίκος συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κωσταντίνο Μουσουρούλη, στον οποίο εξέθεσε αναλυτικά τους λόγους παραίτησης, η οποία είχε ήδη αποφασισθεί ότι γίνεται δεκτή.

Σε δήλωσή του, ο κ. Βερνίκος ανέφερε: «Με την ευγενικά διατυπωμένη για το πρόσωπό μου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορήθηκα ότι η πρόσφατη ιδιότητά μου αυτή του υφυπουργού Ναυτιλίας, είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν τη νομική μορφή εξωχώριας εταιρείας και αυτό προβλέπεται ρητά από την ελληνική νομοθεσία. Οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης.

Εάν με την ανάληψη των καθηκόντων μου κάποια νομική υπηρεσία του κράτους έθετε υπόψη μου τα νομικά κωλύματα που υπάρχουν θα γνώριζα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα και θα ενημέρωνα σχετικά τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που με εμπιστεύτηκαν και στηρίζουν την κυβέρνηση.

Δυστυχώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει. Αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση να γίνω υφυπουργός Ναυτιλίας για να προσφέρω σε ένα αντικείμενο που ξέρω και αγαπώ και όχι προφανώς για κάποιο άλλο λόγο. Άλλωστε είναι πεποίθησή μου πως οι ενεργοί επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της αγοράς επιβάλλεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου η πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους ιδιαίτερα σήμερα που απαιτείται συστράτευση εθνικής ευθύνης.

Παρόλο που τις λίγες αυτές ημέρες είχα αποσυρθεί πλήρως από όλες τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες θέλοντας να αφοσιωθώ και να προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό για το καλό της πατρίδας μας, για λόγους ευθιξίας και για να μη δημιουργήσω οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ζήτησα από τον πρωθυπουργό να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου.Θα είμαι πάντα αυτό που ήμουν, ενεργός πολίτης, ενεργός επιχειρηματίας, άνθρωπος της κοινωνίας των πολιτών».

Ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βερνίκος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό και αυτή έγινε δεκτή. Πήρε μια πολιτική απόφαση που τιμά τον ίδιο και την ιστορία του. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και στη συνέχεια τις προσπάθειες και το έργο του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Ναυτιλίας».

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού διευκρινίστηκε ότι η θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας δεν θα αναπληρωθεί.

Τη συμμετοχή του κ. Βερνίκου σε offshore εταιρεία έφερε στη δημoσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας την παραίτησή του.Σχετικά θέματα: 

Υπάρχει νομικό θέμα με τον κύριο Βερνίκο;

Ο αρχιεφοπλιστής των Yachts στο υπουργείο Ναυτιλίας


Γιώργος Βερνίκος: Έχω λευκό ποινικό μητρώο και δεν χρωστάω σε κανέναν