Την πλήρη ευθύνη της άγνοιας για το ασυμβίβαστο που διαπιστώθηκε μεταξύ της υπουργικής του ιδιότητας και των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ανέλαβε εκ νέου σήμερα ο πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη λίγες μόνο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. «Είναι δική μου ευθύνη που δεν γνώριζα το ασυμβίβαστο», τόνισε με δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 ο κ. Βερνίκος και πρόσθεσε πως «αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα ώστε να μην γίνουν παρόμοιες αστοχίες στο μέλλον».

Tαυτόχρονα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο παραιτηθείς υφυπουργός Ναυτιλίας χαρακτήρισε επίσης σωστή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Έκανε σωστές επισημάνσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και τότε συνειδητοποίησα τα πράγματα και αποφάσισα ότι πρέπει να παραιτηθώ».

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τους νόμους και ήταν λάθος που δεν το είχα υπόψη μου. Ως υπουργός είχα δρομολογήσει να παραιτηθώ από τις δραστηριότητές μου, αλλά οι εξελίξεις ήταν γρήγορες», πρόσθεσε ο κ. Βερνίκος.

Αναφερόμενος τέλος, στο πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είπε ότι κακώς του επιβλήθηκε και το απέδωσε στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Την Τρίτη, μετά τις σχετικές καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βερνίκος συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κωσταντίνο Μουσουρούλη, στον οποίο εξέθεσε αναλυτικά τους λόγους παραίτησης, η οποία είχε ήδη αποφασισθεί ότι γίνεται δεκτή

Σε δήλωσή του, ο κ. Βερνίκος
 ανέφερε: «Με την ευγενικά διατυπωμένη για το πρόσωπό μου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορήθηκα ότι η πρόσφατη ιδιότητά μου αυτή του υφυπουργού Ναυτιλίας, είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν τη νομική μορφή εξωχώριας εταιρείας και αυτό προβλέπεται ρητά από την ελληνική νομοθεσία. Οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης.

Εάν με την ανάληψη των καθηκόντων μου κάποια νομική υπηρεσία του κράτους έθετε υπόψη μου τα νομικά κωλύματα που υπάρχουν θα γνώριζα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα και θα ενημέρωνα σχετικά τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που με εμπιστεύτηκαν και στηρίζουν την κυβέρνηση.


Δυστυχώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει. Αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση να γίνω υφυπουργός Ναυτιλίας για να προσφέρω σε ένα αντικείμενο που ξέρω και αγαπώ και όχι προφανώς για κάποιο άλλο λόγο. Άλλωστε είναι πεποίθησή μου πως οι ενεργοί επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της αγοράς επιβάλλεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου η πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους ιδιαίτερα σήμερα που απαιτείται συστράτευση εθνικής ευθύνης.


Παρόλο που τις λίγες αυτές ημέρες είχα αποσυρθεί πλήρως από όλες τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες θέλοντας να αφοσιωθώ και να προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό για το καλό της πατρίδας μας, για λόγους ευθιξίας και για να μη δημιουργήσω οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ζήτησα από τον πρωθυπουργό να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου.Θα είμαι πάντα αυτό που ήμουν, ενεργός πολίτης, ενεργός επιχειρηματίας, άνθρωπος της κοινωνίας των πολιτών».