Δέκα ευρωβουλευτές υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του κύκλου ευρωβουλευτών «Φίλοι της Ελλάδας», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, μία πρωτοβουλία του ελληνικής καταγωγής, γερμανού ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη. Η δημιουργία του Κύκλου είναι πρωτοβουλία και αποτελεί προσπάθεια αύξησης της ευαισθητοποίησης για την Ελλάδα και την ελληνική κουλτούρα.

Βασικό θέμα της ιδρυτικής εκδήλωσης ήταν η επισήμανση της σοβαρής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και η διαπίστωση ότι η χώρα δεν αποτελεί μόνο γενέτειρα της Δημοκρατίας, αλλά και σύμβολο της θέλησης της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη και να αναπτύξει περαιτέρω την ευρωπαϊκή ιδέα.

Στόχος του Κύκλου είναι να συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες οι οποίες θα αναπτύξουν μία θετική αντίληψη, τόσο για τη χώρα όσο και για τον πολιτισμό της, αλλα και να βοηθήσουν την Ελλάδα στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει, ώστε να δοθεί το ισχυρό μήνυμα, ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει μόνη της την κρίση αλλά έχει και την Ευρώπη στο πλευρό της.

Οι ευρωβουλευτές ως πρώτη πράξη στήριξης υπέγραψαν μία δημόσια πρόσκληση για τους Ευρωπαίους τουρίστες να επιδιώξουν να περάσουν φέτος τις διακοπές τους στην Ελλάδα, ενώ θα λειτουργήσουν και οι ίδιοι ως πρεσβευτές για την προώθηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα.