Με πρώτο αποδέκτη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς τους ευρωπαίους ηγέτες κινείται σε χαμηλούς τόνους. Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, έχει επαφές από το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Στην επιστολή επισημαίνεται το κρίσιμο θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το Μνημόνιο. 
Στην επιστολή, η οποία κινείται σε διπλωματικό επίπεδο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη να υπάρξει η απαραίτητη επικαιροποίηση της δανειακής σύμβασης, λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Αίτημα το οποίο εκτιμάται ως το πρώτο βήμα για να ανοίξει η συζήτηση για αλλαγές στο Μνημόνιο. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητεί δράσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στη χώρα και θα καταπολεμήσουν την ανεργία.

Στόχος της επιστολής είναι να εκπέμψει το μήνυμα προς τους τους ευρωπαίους ομολόγους ότι έπειτα από μήνες πολιτικής αβεβαιότητας η Ελλάδα ξαναμπήκε σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και ζητεί πλέον να της δοθούν από την τρόικα οι ανάσες που χρειάζεται για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις δικές της δεσμεύσεις. Ειδική αναφορά γίνεται επίσης και στην κυβερνητική συνεργασία που επιτεύχθηκε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, το οποίο ο κ. Σαμαράς προβάλλει ως απόδειξη ότι οι έλληνες πολίτες επιθυμούν την παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

Ο Κάρολος Παπούλιας, εκτός από τον κ. Ρόμπαϊ, τον οποίο συνάντησε χθες, θα έχει σήμερα κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρωθυπουργό της Αυστρίας Βέρνερ Φέιμαν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. 

Στη Σύνοδο Κορυφής συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη και ο Γ. Παπανδρέου αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να συμμετάσχουν σ
τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον Αντ.Σαμαρά θα εκπροσωπήσει ο Κ.Χατζηδάκης.