Σε αγώνα δρόμου αναμένεται να επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση ενόψει των κρίσιμων επαφών που θα έχει με τους επικεφαλής της τρόικας που καταφθάνουν στην Αθήνα. Η ένταξη της χώρας στις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αποτελούν τους κύριους στόχους της νέας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει στους εκπροσώπους των δανειστών μας το ζήτημα της ένταξης της χώρας μας στην συμφωνία των Βρυξελλών, που επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον για τη χώρα μας η ένταξη στη συμφωνία των Βρυξελλών θα σημάνει την ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ.

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι είναι η ώρα για να ανοίξει η οικονομική ατζέντα για την αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.   

Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, άλλωστε, θα απασχολήσει τις επαφές που θα έχει σήμερα στην Αθήνα, με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο Γιόργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  

Ο κ. Άσμουσεν θα ενημερωθεί για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα αλλά και τις βασικές αλλαγές που επιδιώκει να επιφέρει στο μνημόνιο η κυβέρνηση συνεργασίας.    

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, για την πρώτη του επαφή με τη νέα κυβέρνηση.   

Θα διερευνηθούν οι προτεραιότητες και η τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

«Το θεμελιώδες είναι να αντιληφθούμε ότι τίποτα δεν γίνεται εύκολα και αυτόματα... Για να πετύχουμε τους στόχους μας, πρέπει πρώτα να τους θέσουμε εσωτερικά και να τους στηρίξουμε με ευρεία συναίνεση, εξηγώντας στο λαό με ειλικρίνεια ότι το σχέδιο που ακολουθούμε είναι καλύτερο και ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο».  

Ο κ. Σαμαράς είχε την Κυριακή συνεργασία με τον Δημήτρη Σταμάτη, τον Σίμο Κεδίκογλου και τον Γιώργο Μουρούτη, ενώ η εβδομάδα που ακολουθεί περιλαμβάνει την ορκωμοσία του κ. Στουρνάρα, πιθανότατα την Τρίτη, τις προγραμματικές δηλώσεις και την εγκατάσταση του πρωθυπουργού κανονικά στο Μέγαρο Μαξίμου.   

Στις συναντήσεις με τους υπουργούς του στο σπίτι του κ. Σαμαρά, το βασικό θέμα είναι η πρώτη διερευνητική συνάντηση των δύο πλευρών μετά τις εκλογές. Οι πληροφορίες λένε ότι η τρόικα θα επιδιώξει να δει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.  

Πάντως, τα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται επιφυλακτικά για την στάση της τρόικας που μετά από πολύ καιρό επιστρέφει στην Αθήνα, προφανώς με αξιώσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά.