Η κυπριακή προεδρία θα ήταν η πρώτη μιας χώρας που βρίσκεται στο μηχανισμό στήριξης. Ξεκάθαρο πάντως αυτό δεν είναι. Ο πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί να αποφύγει ένα συνολικό μνημόνιο βάζοντας στο παιχνίδι τους Κινέζους. Αυτό που θα επιδιώξει είναι την ένταξη μόνο των κυπριακών τραπεζών στο μηχανισμό όπως ακριβώς προβλέπεται για την Ισπανία.    Για να σώσει τις κυπριακές τράπεζες και να διασφαλίσει την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της η Λευκωσία συζητά με τους Ευρωπαίους για ένα πακέτο 10 δισ. ευρώ, πάνω από το 55% του ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο προϋπόθεση για να το πάρει είναι ένα συνολικό μνημόνιο, κάτι που αποτελεί εφιάλτη για την Κύπρο.

Τους τελευταίους μήνες, ο Χριστόφιας έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια να βρει λεφτά αλλού. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η προσπάθεια στέφεται από επιτυχία και ότι οι Κινέζοι εμφανίζονται πρόθυμοι να του δανείσουν 6 δισ. ευρώ με προνομιακό επιτόκιο. Ελπίζει ακόμα ότι θα έρθει σε συμφωνία και με τους Ρώσους.  

Έχοντας εξασφαλίσει περίπου 10 δισ. από άλλες πηγές ο Χριστόφιας παίρνει ανάσες και εξασφαλίζει καλύτερα χαρτιά στην διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Βεβαίως, οι Κινέζοι δεν κάνουν τίποτε τζάμπα και ζητούν ανταλλάγματα.

Θέλουν σημαντικό ποσοστό επί των υδρογονανθράκων που έχουν ήδη ανακαλυφθεί, τη Λαϊκή για να την μετατρέψουν σε ενεργειακή τράπεζα, «οικόπεδο» στις προς έρευνα περιοχές του οποίου θα πάρουν την εκμετάλλευση. Το προεδρικό πάντως είναι αποφασισμένο να προχωρήσει.

Η απαλλαγή από το μνημόνιο θεωρείται ότι θα προκαλέσει ανακούφιση στην Κύπρο και μπορεί να αποτρέψει μια ήττα του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές του 2013 (στις οποίες υποψήφιος δεν θα είναι ο Χριστόφιας). Αν υπάρξει συμφωνία πάντως, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον πως θα το χειριστούν η Λευκωσία, αλλά και το τι θα κάνουν από εκεί και πέρα οι Βρυξέλλες. Αυτονόητο πάντως ότι η Κύπρος θα μπει στο μνημόνιο, δεν είναι πια…  


Θέμης Δαγκλής