Τη θέση ότι «είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους να επιτύχει η Ελλάδα ίδιους όρους με την Ιταλία και την Ισπανία, αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» εξέφρασε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά, αλλά αυτή τη φορά να υλοποιήσει όσα συμφωνήσει, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να γλιτώσει «την προδιαγεγραμμένη από μερικούς έξοδο της χώρας από το ευρώ».  

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης υπογράμμισε: «Ορισμένοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα για εσωτερικούς πολιτικούς τους λόγους ως το "μαύρο προβατο" για να παραδειγματιστούν και άλλες χώρες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει μια στρατηγική απομόνωσης της Ελλάδας από ορισμένους, για πολιτικά καθαρά λόγους, με στόχο την αποπομπή της από την Ευρωζώνη.   

Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας τώρα, για να είμαστε σκληροί στις διαπραγματεύσεις αλλά αυτά τα οποία θα αποφασίσουμε να κάνουμε να δείξουμε ότι και θέλουμε και μπορούμε και θα τα κάνουμε».  

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ επισημαίνει σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και στην Ελλάδα: «Πιστεύω ότι εμείς θα πρέπει σίγουρα να διεκδικήσουμε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει απευθείας μέσα από το μηχανισμό και όχι μέσω των κυβερνήσεων για δύο προφανείς λόγους».   

Σημειώνει, δε, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Γιατί έχουν γίνει κάποιες υποθέσεις εργασίας, οι οποίες είναι αμφισβητούμενες. Δηλαδή το χρέος θα είναι βιώσιμο, λέει το ΔΝΤ, αν το 2014 έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 2% - 3% μέχρι το 2020, εάν έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% - 5% του ΑΕΠ πάλι μέχρι το 2020. Αυτά τα νούμερα δεν έχουν επαληθευτεί σε καμία χώρα του κόσμου».  

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Παναγιώτη Ρουμελιώτη για τα επίπεδα που θα κυμανθεί η ύφεση φέτος. «Η ύφεση φέτος δεν θα είναι 4,7% που λέει η έκθεση του Ταμείου για τη διατηρησιμότητα του χρέους, θα είναι 6% με 7%.

Επομένως μια από τις μεταβλητές που υπολογίζει τη διατηρησιμότητα του χρέους που είναι ο ρυθμός ανάπτυξης έχει πέσει ήδη έξω. Άρα επειδή έχει πέσει ήδη έξω θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα δεδομένα και θα προκύψουν νέες χρηματοδοτικές ανάγκες» τονίζει και καταλήγει: «Όλα θα κριθούν το επόμενο τρίμηνο».