ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Οι ενέργειες Έρογλου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2012, 11:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Οι ενέργειες Έρογλου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας
Facebook Twitter Whatsapp
Οι ενέργειες της Τουρκίας και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ. Έρογλου δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την πρόοδο του Κυπριακού, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στη Λευκωσία.
Οι ενέργειες της Τουρκίας και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ. Έρογλου δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την πρόοδο του Κυπριακού, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στη Λευκωσία. «Θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι έχει συμφέρον να υπάρξει πρόοδος», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος κάτι που όπως είπε, τόνισε και στον Τούρκο ομόλογό του κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.  
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσβατος, επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, αλλά «θα πορευθούμε μαζί, επιδεικνύοντας σύνεση και αποφασιστικότητα, με στόχο πάντα την επίτευξη μίας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα απαλλάξει την Κύπρο από την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού».  

Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και το πότε σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην οριοθέτησή της, ο υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε να πει ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της ανά πάσα στιγμή. «Όλες της οι κινήσεις εντάσσονται σε έναν κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό και, όταν έρθει η ώρα, θα γίνουν ανακοινώσεις», συμπλήρωσε.  

Εκτός από το Κυπριακό, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στην Ε.Ε. και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης τα ενεργειακά ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα των δύο χωρών. Στο σημείο αυτό ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα ανταποκριθεί πλήρως στην προώθηση της ιστορικής -όπως τη χαρακτήρισε- πρώτης της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.