«Όσο περισσότερο θα διαρκεί το Μνημόνιο τόσο πιο γρήγορα θα εξαντλούνται οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας… πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αυτό το μη βιώσιμο σχέδιο του μνημονίου».

Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους παριστάμενους στο συνέδριο του Economist, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποκλεισμό της Ελλάδας από τις «κατ' αρχήν θετικές» συμφωνίες για τα υπερχρεωμένα κράτη του Νότου που επιτεύχθηκαν κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας.

 

Όπως μάλιστα σκωπτικά σχολίασε αναφορικά με αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση, στη Σύνοδο Κορυφής, έστειλε «ευδιάκριτο μήνυμα ότι παραιτήθηκε από την Ευρώπη πριν καλά-καλά αναλάβει».

 

Όντας εξαιρετικά αιχμηρός για τους συγκυβερνώντες και τους χειρισμούς τους, ο κύριος Τσίπρας επεσήμανε, «η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά, έδωσε το πρώτο και ανεξίτηλο δείγμα γραφής της, αποφεύγοντας να διεκδικήσει για την Ελλάδα το οξυγόνο που οι εταίροι μας έδωσαν σε άλλους. Έστειλε το πρώτο ευδιάκριτο σήμα της μη διαπραγμάτευσης προς τους δανειστές. Συνυπέγραψε μία ακόμη προσπάθεια απομόνωσης της Ελλάδας ως συστημικού κινδύνου για το σύνολο της Ευρωζώνης».

 

Συνεχίζοντας,  ενέτεινε τον επιθετικό τόνο δηλώνοντας ότι «στην πιο κρίσιμη μάχη, στην πιο κρίσιμη σύνοδο κορυφής, όχι μόνο δεν κέρδισε τίποτα, αλλά δεν μπήκε ούτε καν στο κόπο να μπει στο γήπεδο και να αγωνιστεί. Ήταν απούσα και, μάλιστα, τη στιγμή που η Ισπανία και η Ιταλία πέτυχαν τις πρώτες τους δημοσιονομικές ανάσες και κάποιες ορατές ρωγμές στη λογική της λιτότητας. Και ως απούσα, μοιραία και άβουλη, θέτει, τώρα, το ευρωπαϊκό δεδομένο ως δήθεν εθνικό στόχο»

 

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισε ότι η πολιτική της σκληρής λιτότητας είναι εκείνη που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης, καθώς και ότι η πορεία του ΑΕΠ της χώρας καταδεικνύει την πλήρη αποτυχία του μνημονίου.

 

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ είναι «απευκταία για όλους».


Σε ό,τι αφορά την τρόικα, ισχυρίστηκε ότι  δεν μπορεί τίποτα να συζητηθεί με τους αξιωματούχους της, εαν προηγουμένως δε διασφαλιστεί με ρητό τρόπο η εφαρμογή και για την Ελλάδα του κεκτημένου της 29ης Ιουνίου.

 

Ο κύριος Τσίπρας πρότεινε ως μέτρα που θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός του σπιράλ ύφεσης στο οποίο έχει περιέλθει, την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το πάγωμα του προγράμματος λιτότητας, την ενεργοποίηση ενός μορατόριουμ ως προς την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την αξιοποίηση δράσεων και κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

 

Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, από το βήμα του συνεδρίου, πρότεινε την εξέταση εισαγωγής, σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός νόμου αντίστοιχου εκείνου των Glass-Steagal.

 

Υπενθυμίζουμε ότι επρόκειτο για νόμο που εισάχθηκε τη δεκαετία του ’30 στις ΗΠΑ, με σκοπό να διαχωρίσει τις εμπορικές από τις επενδυτικές δραστηριότητες των τραπεζών.

 

Σχετικό θέμα: Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας μάχεται να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη με κάθε τρόπο

TAGS