current views are: 1

2 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση15:15

Η «ελληνική τρόικα» συνεδρίασε για την… τρόικα και τις προγραμματικές δηλώσεις

Συνάντηση στην οικία του πρωθυπουργού είχαν ο Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα και τις επικείμενες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Δημοσίευση 15:15’
αρθρο-newpost

Συνάντηση στην οικία του πρωθυπουργού είχαν ο Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα και τις επικείμενες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Συνάντηση στην οικία του πρωθυπουργού είχαν ο Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα και τις επικείμενες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος έδωσε το παρών, ανέφερε μετά τη λήξη της συνάντησης ότι «έγινε μία ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις». Παράλληλα επεσήμανε ότι οι συναντήσεις των κυβερνητικών εταίρων θα συνεχιστούν, ενώ για τη διασικασία των προγραμματικών δηλώσεων συμπλήρωσε ότι θα αρχίσει Πέμπτη ή Παρασκευή. Ο κ. Κεδίκογλου δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τη χάραξη στρατηγικής απέναντι στην τρόικα.

Στη συνάντηση πήρε μέρος και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι κύριοι Στουρνάρας, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και οι κύριοι Λαζαρίδης και Χατζησωκράτης.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πιέσει προς την κατεύθυνση της μετακίνησης λήψης των μέτρων μετά το καλοκαίρι, με παράλληλη, άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση, ώστε να ανασάνει η αγορά και να πριμοδοτηθεί η τουριστική βιομηχανία. Κεντρικός άξονας πολιτικής παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις με το οικονομικό επιτελείο να καταρτίζει σταδιακά τη λίστα των οργανισμών και των φορέων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. 

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τον κ. Στουρνάρα για τα αποτελέσματα της διυπουργικής σύσκεψης σήμερα νωρίς το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών. 

Στη διυπουργική σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα, συμμετείχαν  οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης και Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της διυπουργικής ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «εάν πείσουμε ότι με μια άλλη συνταγή μπορούμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους, τότε μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές στο πρόγραμμα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκλογλου χαρακτήρισε δε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι «στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης έχουμε βάλει στόχους τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν θα θέτουμε τα ζητήματα». 

Αύριο, Τρίτη, καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια με πέντε ομάδες ελεγκτών, οι οποίες θα πραγματοποιούν συνεχείς επαφές για την πρόοδο των μέτρων του Μνημονίου, σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη καταφθάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της, ενώ αμέσως μετά την ορκωμοσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θα αρχίσουν  κύκλο επαφών με υπουργούς, κόμματα και φορείς.

Την Τρίτη ο κ. Στουρνάρας πρόκειται να συναντηθεί με επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» στην Αθήνα, Χορστ Ράιχενμπαχ. Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, με αντικείμενο τα προβλήματα που υπάρχουν στη ροή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «υπήρξε πρόοδος» κατά τη συζήτηση, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.  


σχετικα αρθρα