Επίθεση κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα πραγματοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, με αφορμή τα όσα ανέφερε στην ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανέφερε τα ακόλουθα: «Ο κ. Τσίπρας επιμένει να μιλά για ακύρωση της δανειακής σύμβασης, την οποία θέλει να την αντικαταστήσει με ένα νέο, δικό του μνημόνιο της δραχμής. Σήμερα, ζητά να μην υπάρξει ούτε καν η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποτελεί μία ανάσα ανακούφισης στην ελληνική οικονομία. Αυτός που έχει παραιτηθεί από την πραγματικότητα και την υπευθυνότητα είναι ο κ. Τσίπρας, που μάχεται να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη με κάθε τρόπο».

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της ανέφερε, διά τους εκπροσώπου της, Α. Παπαδόπουλου «Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα». «Η θέση του να εφαρμοστεί και για την Ελλάδα το μέτρο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το μηχανισμό αναθεωρεί εκ θεμελίων την προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερή αναθεώρηση-ακύρωση του μνημονίου και να γιατί: στη σύμβαση δανεισμού της Ελλάδας προβλέπεται η δανειοδότηση του ελληνικού Δημοσίου με επιπλέον 50 δισ. για να τα δώσει με τη σειρά του στις τράπεζες. Άρα, για να επιτευχθεί, τώρα, η ένταξη της Ελλάδας στη ρύθμιση, όπως διεκδικεί η ΔΗΜΑΡ, χρειάζεται αμοιβαία αποδεκτή αναθεώρηση, η οποία προϋποθέτει τη γενική στρατηγική της αναδιαπραγμάτευσης και όχι της μονομερούς καταγγελίας. Προϋποθέτει την πολιτική της ΔΗΜΑΡ και όχι την προεκλογική ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως «"πρέπει να διασφαλιστεί ρητά και για τη χώρα μας το κεκτημένο της Συνόδου κορυφής της ΕΕ της 29ης Ιουνίου" σημαίνει εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων και υπογραφή νέων ακόμα χειρότερων».

«Αυτό θα φέρει», σύμφωνα με το ΚΚΕ «και η απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ κι αυτό συμφέρει τις τράπεζες, όχι τους λαούς, γιατί αυτοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν με σκληρές θυσίες την κρίση. Άλλωστε με τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου, που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί θετικές, ο Ολάντ, ο Μόντι και ο Ραχόι επέστρεψαν στις χώρες τους εξαγγέλλοντας και εφαρμόζοντας νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, όπως περικοπές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων από το δημόσιο κ.α».
TAGS