Την αυστηροποίηση της αναλογίας προσλήψεων- αποχωρήσεων, με την αντικατάσταση του κανόνα 1 προς 5 από τον αυστηρότερο 1 προς 10,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η άμεση αποληρωμή των χρεών του Δημοσίου. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι στόχος είναι η περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, με την υλοποίηση του κανόνα προσλήψεων- αποχωρήσεων, μείωση αριθμού φορέων γενικής κυβέρνησης και άλλων φορέων του Δημοσίου εξυγίανση των ΔΕΚΟ, καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών.

Για το ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι τα χρέη των περίπου 6,4 δισ. ευρώ που οφείλει το κράτος σε ιδιώτες, το 2012 θα αποπληρωθούν περίπου τα 4 με 4,5 δισ. ευρώ, κάτι που προβλέπεται ρητά στο Μνημόνιο 2.  

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πληρέστερου σχεδίου, το οποίο θα ενσωματώνει τις δεσμεύσεις της χώρας σε συνδυασμό με μέτρα για την ανάπτυξη, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα των μέτρων που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δρομολογηθείσες από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής αλλαγές ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος της χώρας από το κόστος ανακεφαλαιποίησης των τραπεζών. Προϋπόθεση γι αυτό είναι, όπως ανέφερε, η ικανοποιητική πρόοδος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ έκανε λόγο και για ευνοϊκότερο κλίμα για τη χώρα μας.